Page 184 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 184

STAROMESTSKÁ PIVÁREŇ



        Košice






        A:   Hlavná 55/104, 040 01 Košice
        T:  0902 257 925
        open:  11:00-23:00
        Web : staromestska.sk
        Email: staromestskapivaren@gmail.com



        Východoslovenská metropola Košice je mesto s príkladne zre-  tová –jednoducho rokmi overená klasika. Veď už naši múdri
        konštruovanou historickou časťou. Prechádzať sa jeho ulica-  predkovia vravievali, že „polévka  je grunt“ – a  táto múdro-
        mi je veľmi príjemné a plné fotogenických zákutí. Na Hlavnej   sť nestratila dodnes nič na  aktuálnosti.  Pred  každým  piv-
        ulici, ktorá je akousi tepnou a výstavnou skriňou centra Košíc,   ným „maratónom“ sa treba vždy najskôr riadne posilniť.Medzi
        sa nachádza okrem citlivo zrekonštruovaných historických   slovensko-českými špecialitami nechýba ani dnes síce trochu
        budov aj viacero zaujímavých reštaurácií a podnikov s gastro-  podceňovaná, no do našich pamätí nezmazateľne zapísaná
        nomickým zameraním.                                   a  typicky „naša“ špecialita, ktorú nenájdete nikde inde na
        Na tejto ulici nájdeme aj košickú Staromestská piváreň, kto-  svete – kontroverzný vysmážaný syr s hranolčekmi (predtým
        rá sídli v  bývalom meštianskom dome na popisnom čísle   s  hranolkami)  a  tatárskou  omáčkou.  Kým jedni  opovržlivo
        104 a  je kultúrnou pamiatkou.  Skvelú príležitosť ako obdi-  vyprsknú len pri vyslovení názvu tohto jedla, väčšina konzu-
        vovať  zreštaurovanú architektúru dávnych čias a zároveň sa   mentov na „smažák“ nedá dodnes dopustiť. Je len na vás, na
        v nej aj „zreštaurovať“, sme si preto nemohli nechať ujsť.  akú stranu sa pridáte. Ďalľou typicky slovensko-českou, alebo
        Vo vnútri je všetko zariadené tak, ako by ste sa ocitli v jednej   česko-slovenskou obľúbenou klasikou je černohorský rezeň.
        z vychýrených útulných pražských „hospod“. Podlaha z dre-  Milovníci  výdatnej  a  chutnej  českej  kuchyne  si  môžu  ob-
        vených dosák, drevené stoly a stoličky, drevené obklady sti-  jednať  aj ďalšie ikonické jedlá našich západných susedov –
        en, klenbový strop prízemia. Výčapný pult žiari čistotou, zo   sviečkovú na smotane s knedlíkom, pečený moravský vrabec
        stropu visia štýlové „lustre“, na stenách sú zavesené zarámo-  s kapustou a knedľou,  staropražskýhovädzí guľáš, alebo po-
        vané historické fotografie. Túto takmer dokonalú ilúziu mi-  riadnu porciu pečeného bravčového kolena. Maškrtníci tiež
        nulosti narúša len LCD televízor – dnes bohužiaľ nevyhnutná   neobídu naprázdno, čakajú tu na nich palacinky s viacerými
        rekvizita  každého  reštauračného  zariadenia.  Personál  pod-  druhmi náplní.
        niku je pohotový , milý a sympatický – tak ako sa na každú   Čapuje sa  Staropramen  10°, alebo 12°, nefiltrovaný,  nealko
        dobrú reštauráciu patrí. V jedálnom lístku  nájdeme klasickú   a  tmavý belgický  Leffe. Kto má rád nezvyčajné chute piva,
        a storočiami overenú ponuku pivných „záhryzov“,  medzi kto-  môže si objednať  ovocné 10° špeciály. Jedálny a nápojový
        rými nesmú chýbať utopence, nakladaný Hermelín, tlačenka,   lístok   je viacjazyčný, čo svedčí o  skutočnosti, že Košice sú
        huspenina a domáce paštéty. Samozrejme, všetko je domá-  medzinárodnou metropolou. Naša pozitívna skúsenosť z ná-
        ci originál. Zákazníci, ktorí si nevedia odoprieť  výdatnúpo-  vštevy Staromestskej pivárne v Košiciach je zároveň aj odpor-
        lievku tu nájdu viacero druhov –pričom  jedna je lepšia ako   účaním pre vás.
        druhá. Hovädzí vývar, cesnaková, fazuľová, držková, či kapus-






























       184
   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189