Page 184 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 184
STAROMESTSKÁ PIVÁREŇ
Košice
A: Hlavná 55/104, 040 01 Košice
T: 0902 257 925
open: 11:00-23:00
Web : staromestska.sk
Email: staromestskapivaren@gmail.com
Východoslovenská metropola Košice je mesto s príkladne zre- tová –jednoducho rokmi overená klasika. Veď už naši múdri
konštruovanou historickou časťou. Prechádzať sa jeho ulica- predkovia vravievali, že „polévka je grunt“ – a táto múdro-
mi je veľmi príjemné a plné fotogenických zákutí. Na Hlavnej sť nestratila dodnes nič na aktuálnosti. Pred každým piv-
ulici, ktorá je akousi tepnou a výstavnou skriňou centra Košíc, ným „maratónom“ sa treba vždy najskôr riadne posilniť.Medzi
sa nachádza okrem citlivo zrekonštruovaných historických slovensko-českými špecialitami nechýba ani dnes síce trochu
budov aj viacero zaujímavých reštaurácií a podnikov s gastro- podceňovaná, no do našich pamätí nezmazateľne zapísaná
nomickým zameraním. a typicky „naša“ špecialita, ktorú nenájdete nikde inde na
Na tejto ulici nájdeme aj košickú Staromestská piváreň, kto- svete – kontroverzný vysmážaný syr s hranolčekmi (predtým
rá sídli v bývalom meštianskom dome na popisnom čísle s hranolkami) a tatárskou omáčkou. Kým jedni opovržlivo
104 a je kultúrnou pamiatkou. Skvelú príležitosť ako obdi- vyprsknú len pri vyslovení názvu tohto jedla, väčšina konzu-
vovať zreštaurovanú architektúru dávnych čias a zároveň sa mentov na „smažák“ nedá dodnes dopustiť. Je len na vás, na
v nej aj „zreštaurovať“, sme si preto nemohli nechať ujsť. akú stranu sa pridáte. Ďalľou typicky slovensko-českou, alebo
Vo vnútri je všetko zariadené tak, ako by ste sa ocitli v jednej česko-slovenskou obľúbenou klasikou je černohorský rezeň.
z vychýrených útulných pražských „hospod“. Podlaha z dre- Milovníci výdatnej a chutnej českej kuchyne si môžu ob-
vených dosák, drevené stoly a stoličky, drevené obklady sti- jednať aj ďalšie ikonické jedlá našich západných susedov –
en, klenbový strop prízemia. Výčapný pult žiari čistotou, zo sviečkovú na smotane s knedlíkom, pečený moravský vrabec
stropu visia štýlové „lustre“, na stenách sú zavesené zarámo- s kapustou a knedľou, staropražskýhovädzí guľáš, alebo po-
vané historické fotografie. Túto takmer dokonalú ilúziu mi- riadnu porciu pečeného bravčového kolena. Maškrtníci tiež
nulosti narúša len LCD televízor – dnes bohužiaľ nevyhnutná neobídu naprázdno, čakajú tu na nich palacinky s viacerými
rekvizita každého reštauračného zariadenia. Personál pod- druhmi náplní.
niku je pohotový , milý a sympatický – tak ako sa na každú Čapuje sa Staropramen 10°, alebo 12°, nefiltrovaný, nealko
dobrú reštauráciu patrí. V jedálnom lístku nájdeme klasickú a tmavý belgický Leffe. Kto má rád nezvyčajné chute piva,
a storočiami overenú ponuku pivných „záhryzov“, medzi kto- môže si objednať ovocné 10° špeciály. Jedálny a nápojový
rými nesmú chýbať utopence, nakladaný Hermelín, tlačenka, lístok je viacjazyčný, čo svedčí o skutočnosti, že Košice sú
huspenina a domáce paštéty. Samozrejme, všetko je domá- medzinárodnou metropolou. Naša pozitívna skúsenosť z ná-
ci originál. Zákazníci, ktorí si nevedia odoprieť výdatnúpo- vštevy Staromestskej pivárne v Košiciach je zároveň aj odpor-
lievku tu nájdu viacero druhov –pričom jedna je lepšia ako účaním pre vás.
druhá. Hovädzí vývar, cesnaková, fazuľová, držková, či kapus-
184