Page 152 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 152
KOLIBA TRI STUDNIČKY U TOMÁŠOVCOV
Demänovská dolina
A: Liptovský Mikuláš 5, 031 01 Demänovská Dolina
T: 00421911555600
open: 11:00-22:00
Web : www.kolibatristudnicky.sk
Email: koliba@domacakuchyna.eu
„Najlepšie bryndzové halušky sú na Liptove! “ ten- sa hovorí, že „odvážnemu šťastie praje“. Z histórie je
to výrok nášho nemenovaného priateľa nám znel dobre známe, že nadšenie pre hľadanie novej cesty
v ušiach, keď sme mali namierené do Demänovskej je nevyhnutným predpokladom dosiahnutia úspe-
doliny, konkrétne do koliby Tri Studničky u Tomá- chu. Slovenská gastronómia je originálna a vo sve-
šovcov. Táto štýlová rodinná koliba sa nachádza na te zatiaľ ešte nie príliš známa, takže pootvoriť okná
mieste, kde chodili ľudia z mesta a z blízkeho oko- a nechať dnu prúdiť čerstvý vzduch vo forme inšpi-
lia po čistú pramenitú vodu. Príležitosť spoznať rácie zo svetových kuchýň je efektívny spôsob, ako
toto miesto a ochutnať niečo z ponuky miestnych z nej urobiť niečo viac. V súlade s touto koncepciou
špecialít (samozrejme aj bryndzové halušky) sme si sme ocenili jazykové znalosti personálu, príjemnú ti-
nemohli nechali ujsť a dobre sme urobili. Táto sym- chú hudbu, ktora nerušila hostí a prispievala k uvoľ-
patická koliba sa hrdí prívlastkom „slow food“. Tu sa nenej atmosfére. Potešilo nás, že majiteľ koliby Tri
nikto nikam neponáhľa. Zdroj inšpirácie pri založe- Studničky má rád jazz. V programe podujatí sme si
ní tohto podniku bol úcta k tradíciám a láska k do- všimli viacerých jazzových interpretov , ktorí tu už
movu. Pri príprave tradičných jedál sa dodržiavajú koncertovali. Kapacita 100 miest je dostatočná aj na
overené postupy, používajú sa čerstvé suroviny, no takéto aktivity. Ochutnali sme tu vynikajúcu brynd-
nebránia sa ani moderným trendom v gastronómii zovú polievku, z moderného sveta gastronómie sme
o čom svedčí fakt, že popri „klasike“ si tu zákazníci si dali kačacie stehno pripravené metódou sous vide
môžu dať jedlá pripravené metódou sous vide, kon- so strapačkami a samozrejme – nechýbala slovenská
fitované špeciality, vyrábajú si svoje vlastné omáčky, klasika bryndzové halušky. Všetko bolo výborné, pri-
grilujú na ohni a pribudla ponuka kvalitného hoväd- pravené s láskou a predovšetkým originálne.
zieho a jelenieho mäsa. Novinkou je aj pripravovaný Priaznivci dobrého pivka si môžu pochutnať miest-
interaktívny jedálny lístok. Nápad skĺbiť domácu nym mokom, milovníci kávy môžu ochutnať vlastnú
tradíciu so súčasnými svetovými gastronomickými kávičku. Tešíme sa na ďalšiu návštevu.
trendmi je odvážny a zaujímavý, veď nie nadarmo
152