Page 155 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 155

BG : “Aké krajiny ste počas svojich ciest navští-     BG : „Pri našom rozhovore ste spomenuli, že
        vili a čo Vás najviac v zahraničí prekvapilo ?“       vašou veľkou láskou je hudba. Ako sa realizujete
                                                              v tejto oblasti ?“
        RT : „Precestoval som rôzne krajiny. Od Nepálu až po
        Dubaj, či z Číny do New Yorku, Rusko, Mongolsko,      RT :“Keď som spätne premýšľal nad tým, ako som
        Taliansko, Španielsko, Koreu. Ak sa bavíme o gas-     sa z celkom úspešnej realitnej kancelárie dostal ku
        tronómii, tak medzi jednotlivými krajinami sú veľké   gastru a hudbe, spomenul som si, že v každej kan-
        rozdiely. Najvyšší luxus je v Dubaji, alebo neuveri-  celárii som ako prvé zariadil bar s hudobnou apara-
        teľná je vynaliezavosť  v chudobnejších krajinách ako   túrou. Hudbu mám veľmi rád, je to pre mňa obrovský
        Nepál. Užil som si aj luxusnejšiu gastronómiu, ale    relax a tak som sa postupne po mnohých koncertoch
        preferujem rodinné  reštaurácie a bufety. Zaujímavé   v mojom podniku začal zaujímať o ňu trocha viac.
        sú aj rozdiely v oblasti hygienických štandardov, ktoré   Momentálne manažujem a pripravujem produkciu
        sú pre našinca nepochopiteľné už aj v relatívne ne-   špičkovému džezovému telesu a interpretovi, Rado-
        ďalekom Španielsku. Napríklad neviem si predstaviť    vanovi Tariškovi a jeho Little Big Bandu. Snažím sa
        terasu v Bratislave, ktorú čašník obsluhuje cez cestu,   tak využiť skúsenosti z podnikania v prospech ume-
        po ktorej chodia neustále autá. Sedíte na terase a auto   nia. Veľmi si taktiež vážim priateľstvo a fakt, že som
        parkuje pri vás 10 cm bez žiadnej zábrany. Prehna-    mohol byť krstným otcom CD Antonína Gondolána,
        ná sterilnosť a prísnosť našich noriem nie je vždy to   už legendy a predstaviteľa staršejmuzikantskej ge-
        najdôležitejšie.“                                     nerácie. Pozývam rôznych umelcov a myslím, že sa
                                                              nám potvrdilo vytvoriť kvalitný, veľmi neformálny
        BG : „Máte nejaký zaujímavý zážitok, o ktorý          priestor na koncerty. V rámci svojich možností sa
        by ste sa s našimi čitateľmi chceli podeliť ?“        snažím pomôcť realizovať menšie projekty, nahrávky
                                                              a podobne.“
        RT : „Bolo ich viac, pretože všetky cesty robím spon-
        tánne a individuálne. Cestoval som mesiac po Nepá-    BG :“Čo Vaše plány do budúcnosti ?“
        le, naprieč celým Španielskom sám na bicykli, alebo
        vlakom transsibírskou magistrálou. Do kuchýň sa tak   RT :“Plánujeme výstavbu novej reštaurácie v bra-
        dostávam rôznym spôsobom. Varil som u pani profe-     tislavskej Rači, ktorá je momentálne v stavebnom
        sorky ruštiny v jej dvojgarsónke v Buriatskej repub-  konaní, kde by som sa mal venovať konceptu medzi-
        like, alebo v špičkovej reštaurácii v Jekaterinburgu,   národnej tradičnej kuchyne. Taktiež mi nie je vzdia-
        prípadne ma k sebe domov do Vladivostoku pozvala      lená možnosť preniesť koncept slovenskej kuchyne,
        vlaková sprievodkyňa. Veľmi zaujímavé bolo náhodné    ktorú máme na Kolibe Tri Studničky do Prahy, alebo
        stretnutie s pani, ktorej brat mal byť údajne kuchár.   Bratislavy. Priestor tak ak všetko hľadám spontánne
        Večer sme sa ocitli u nich doma a vysvitlo, že tento   a intuitívne, pričom jeho štruktúra rozhodne, ktorý z
        pán bol nakoniec osobný kuchár bývalého prezidenta    dvoch konceptov aplikujem. Spomínanú reštauráciu v
        Mongolska (!).V Mongolsku som tiež zažil zaujíma-     Bratislave Rači považujem za “podnikateľský dôcho-
        vý zážitok keď som sa presunul do vnútrozemia kde     dok” :-)
        nebol signál, ani elektrina. V takýchto nehostinných
        podmienkach som absolvoval zabíjačku a oslavu 40-     BG :“Prezradíte nám svoj obľúbený recept ?“
        tych narodenín.“
                                                              RT :“Ak naozaj najobľúbenejší, tak je to improvizácia,
        BG : „Prezradíte nám, akú kuchyňu preferujete ?“      keď snažím vyprázdniť zásoby a dokázať žene, že aj
                                                              z podľa nej prázdnej chladničky dokážem ešte neja-
        RT :“Napriek tomu, že kritizujem „potaliančenie“      ký ten deň variť. Inak je to opäť asi Taliansko, kde
        našej gastronómie, je mi veľmi blízka. Aj keď samotné   môžete veľmi jednoducho vykúzliť výborné jedlo z
        Taliansko má rôzne druhy kuchyne, keď ním cestujete   cestovín, oleja, cesnaku.“
        zo severu na juh do Sicílie, kde som strávil tri týždne
        a objavil okrem iného čaro baklažánu, mečúňa a can-   BG :“Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a drží-
        noli, čo je tradičný sicílsky dezert .Sicílska kuchyňa sa   me Vám palce , aby sa Vám Vaše plány vydarili
        výrazne odlišuje od iných talianskych kuchýň, naprí-  a aby Vám to vždy dobre „varilo“ aj „hralo.“
        klad od toskánskej. Pochutnám si aj na ázijskej a ne-
        pohrdnem indickou :-) asi je to podľa nálady a určite
        vždy nejaký čas žijem atmosférou krajiny, ktorú som
        naposledy navštívil …“







                                                                                                             155
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160