Page 155 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 155
BG : “Aké krajiny ste počas svojich ciest navští- BG : „Pri našom rozhovore ste spomenuli, že
vili a čo Vás najviac v zahraničí prekvapilo ?“ vašou veľkou láskou je hudba. Ako sa realizujete
v tejto oblasti ?“
RT : „Precestoval som rôzne krajiny. Od Nepálu až po
Dubaj, či z Číny do New Yorku, Rusko, Mongolsko, RT :“Keď som spätne premýšľal nad tým, ako som
Taliansko, Španielsko, Koreu. Ak sa bavíme o gas- sa z celkom úspešnej realitnej kancelárie dostal ku
tronómii, tak medzi jednotlivými krajinami sú veľké gastru a hudbe, spomenul som si, že v každej kan-
rozdiely. Najvyšší luxus je v Dubaji, alebo neuveri- celárii som ako prvé zariadil bar s hudobnou apara-
teľná je vynaliezavosť v chudobnejších krajinách ako túrou. Hudbu mám veľmi rád, je to pre mňa obrovský
Nepál. Užil som si aj luxusnejšiu gastronómiu, ale relax a tak som sa postupne po mnohých koncertoch
preferujem rodinné reštaurácie a bufety. Zaujímavé v mojom podniku začal zaujímať o ňu trocha viac.
sú aj rozdiely v oblasti hygienických štandardov, ktoré Momentálne manažujem a pripravujem produkciu
sú pre našinca nepochopiteľné už aj v relatívne ne- špičkovému džezovému telesu a interpretovi, Rado-
ďalekom Španielsku. Napríklad neviem si predstaviť vanovi Tariškovi a jeho Little Big Bandu. Snažím sa
terasu v Bratislave, ktorú čašník obsluhuje cez cestu, tak využiť skúsenosti z podnikania v prospech ume-
po ktorej chodia neustále autá. Sedíte na terase a auto nia. Veľmi si taktiež vážim priateľstvo a fakt, že som
parkuje pri vás 10 cm bez žiadnej zábrany. Prehna- mohol byť krstným otcom CD Antonína Gondolána,
ná sterilnosť a prísnosť našich noriem nie je vždy to už legendy a predstaviteľa staršejmuzikantskej ge-
najdôležitejšie.“ nerácie. Pozývam rôznych umelcov a myslím, že sa
nám potvrdilo vytvoriť kvalitný, veľmi neformálny
BG : „Máte nejaký zaujímavý zážitok, o ktorý priestor na koncerty. V rámci svojich možností sa
by ste sa s našimi čitateľmi chceli podeliť ?“ snažím pomôcť realizovať menšie projekty, nahrávky
a podobne.“
RT : „Bolo ich viac, pretože všetky cesty robím spon-
tánne a individuálne. Cestoval som mesiac po Nepá- BG :“Čo Vaše plány do budúcnosti ?“
le, naprieč celým Španielskom sám na bicykli, alebo
vlakom transsibírskou magistrálou. Do kuchýň sa tak RT :“Plánujeme výstavbu novej reštaurácie v bra-
dostávam rôznym spôsobom. Varil som u pani profe- tislavskej Rači, ktorá je momentálne v stavebnom
sorky ruštiny v jej dvojgarsónke v Buriatskej repub- konaní, kde by som sa mal venovať konceptu medzi-
like, alebo v špičkovej reštaurácii v Jekaterinburgu, národnej tradičnej kuchyne. Taktiež mi nie je vzdia-
prípadne ma k sebe domov do Vladivostoku pozvala lená možnosť preniesť koncept slovenskej kuchyne,
vlaková sprievodkyňa. Veľmi zaujímavé bolo náhodné ktorú máme na Kolibe Tri Studničky do Prahy, alebo
stretnutie s pani, ktorej brat mal byť údajne kuchár. Bratislavy. Priestor tak ak všetko hľadám spontánne
Večer sme sa ocitli u nich doma a vysvitlo, že tento a intuitívne, pričom jeho štruktúra rozhodne, ktorý z
pán bol nakoniec osobný kuchár bývalého prezidenta dvoch konceptov aplikujem. Spomínanú reštauráciu v
Mongolska (!).V Mongolsku som tiež zažil zaujíma- Bratislave Rači považujem za “podnikateľský dôcho-
vý zážitok keď som sa presunul do vnútrozemia kde dok” :-)
nebol signál, ani elektrina. V takýchto nehostinných
podmienkach som absolvoval zabíjačku a oslavu 40- BG :“Prezradíte nám svoj obľúbený recept ?“
tych narodenín.“
RT :“Ak naozaj najobľúbenejší, tak je to improvizácia,
BG : „Prezradíte nám, akú kuchyňu preferujete ?“ keď snažím vyprázdniť zásoby a dokázať žene, že aj
z podľa nej prázdnej chladničky dokážem ešte neja-
RT :“Napriek tomu, že kritizujem „potaliančenie“ ký ten deň variť. Inak je to opäť asi Taliansko, kde
našej gastronómie, je mi veľmi blízka. Aj keď samotné môžete veľmi jednoducho vykúzliť výborné jedlo z
Taliansko má rôzne druhy kuchyne, keď ním cestujete cestovín, oleja, cesnaku.“
zo severu na juh do Sicílie, kde som strávil tri týždne
a objavil okrem iného čaro baklažánu, mečúňa a can- BG :“Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a drží-
noli, čo je tradičný sicílsky dezert .Sicílska kuchyňa sa me Vám palce , aby sa Vám Vaše plány vydarili
výrazne odlišuje od iných talianskych kuchýň, naprí- a aby Vám to vždy dobre „varilo“ aj „hralo.“
klad od toskánskej. Pochutnám si aj na ázijskej a ne-
pohrdnem indickou :-) asi je to podľa nálady a určite
vždy nejaký čas žijem atmosférou krajiny, ktorú som
naposledy navštívil …“
155