Page 172 - Bedeker_2020.indd
P. 172
KOLIBA U TOMÁŠOVCOV
Demänovská Dolina
Liptovský Mikuláš 5, 031 01 Demänovská Dolina
0911 555 600
11:00-22:00
www.kolibatristudnicky.sk
tomas@imcreal.sk
V demänovskej doline, neďaleko Liptovského Mikuláša sa , originálne servírovanie, pokojná a priateľská atmosféra
nachádza prevádzka, ktorej dobré meno sa šíri rýchlosťou – to všetko sú atribúty vytvárajúce synergický efekt. Veľ-
blesku. Je to Koliba u Tomášovcov – Tri Studničky. Svo- mi nám chutilo aj miestne pivo „Pifko Ifka“, ktoré sa varí
jou ojedinelou koncepciou, ktorá spája dva odlišné svety v Liptovskom Mikuláši. Rozhodne ho treba vyskúšať . Po-
- gastronómiu a hudbu, sa hneď od svojho vzniku stala tešila nás aj vynikajúca káva značky Caffe zelený štvorec.
neopakovateľným miestom , ktoré má svojho „ducha“. Bonusom pre zákazníkov sú aj jazzové koncerty, ktoré sa
Jednoducho, toto miesto má svoj genius loci. Vkusne, tu často konajú. Muzikanti, ktorí tu už hrali patria medzi
citlivo, moderne a zároveň s úctou k zachovaniu tradícií špičku vo svojom obore a veľmi radi sa sem opakovane
našich predkov zariadená koliba evokuje škandinávsky vracajú, pretože majiteľ Koliby u Tomášovcov - Richard
architektonický štýl, ktorý sa vyznačuje dômyselnou kom- Tomáš patrí medzi jazzových fanúšikov. Kvalitná zvuková
bináciou dreva, kameňa a skla. Ak však hovoríme o tunaj- aparatúra je zárukou dokonalého zvuku a výnimočných
šej o gastronómii v štýle slow food, nemôžeme sa ubrániť hudobných zážitkov. Pri našom hodnotení tohto podniku
hodnoteniu v superlatívoch. Presne toto je ten druh pod- sa nemôžeme ubrániť dojmu, že o takomto stánku kultú-
niku, kvôli ktorému sa vám nelení absolvovať dlhú cestu ry a kvalitnej gastronómie sa nám doteraz len snívavalo.
autom, len aby ste si tu dali fantastické jedlo, ktoré vyso- Tichá reprodukovaná jazzová hudba znejúca z reproduk-
ko prevyšuje bežný slovenský štandard. Bryndzové haluš- torov tu nikoho neruší, skôr naopak – vytvára ojedinelú
ky, ktoré sme si tu dali, nemali chybu, vynikajúci a skvele a príjemnú atmosféru. Tu sa naozaj nemusíte báť o vaše
pripravený bol aj pečený pstruh, flambované bravčové ušné bubienky. Okrem toho sme zistili, že počúvanie ja-
koleno pripravené metódou sous vide, sme už bohužiaľ zzovej hudby v prostredí slovenskej koliby vôbec nie je
nevládali celé zjesť - bolo však také chutné a lahodné, že spájanie dvoch nezlučiteľných svetov. Skôr naopak – do-
sa doslova rozplývalo na jazyku. Mňam, mňam a ešte raz mácich hostí obohacuje a zahraničných poteší. Túto re-
mňam.Myšlienka spojiť to najlepšie zo slovenskej a sve- portáž končíme okrídlenou vetou , používanou pri zahá-
tovej kuchyne do harmonického celku je naozaj chvály- jení slávnych automobilových pretekov 24 hodín Le Mans:
hodný nápad, ktorý je potvrdením skutočnosti, že keď sa
chce, tak to „ide“. Poctivá domáca kuchyňa, dodržiavanie “Gentlemen, start your engines“ !
tradičných, ale aj moderných postupov pri príprave jedál
172