Page 62 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 62
REŠTAURÁCIA PIVNICA U ZLATEJ HUSI
Slovenský Grob - II. Návšteva
A: Pezinská 634/2, 900 26 Slovenský Grob
T: +421 33/647 82 25
open: 11:30-23:00
Web: www.zlatahus.sk
Email: pivnica@zlatahus.sk
Existujú miesta, na ktoré sa človek rád vracia a nie je šieho gurmána. Mňam... K husacej pečienke nám
to len tak náhodou. Vraciame sa radi tam, kde sme ponúkli Cuvée Zlatej husi z vinárstva Víno Černý,
zažili niečo príjemné, dôležité, alebo výnimočné. Do ktoré ideálne dopĺňalo tento pokrm. Potom na naše
kategórie takýchto zážitkov sme zaradili aj našu ná- veľké prekvapenie nasledoval ďalší chod v podobe
vštevu v Reštaurácia Pivnica u zlatej husi v Sloven- svetoznámej sviečkovej Wellington. O pôvode tejto
skom Grobe. Na druhú návštevu v tomto známom špeciality sa síce vedú spory, v každom prípade ide o
rodinnom podniku sme sa veľmi tešili a boli sme rafinovaný recept, v ktorom hrá prím pravá hovädzia
zvedaví, čím nás tentoraz prekvapia. Priestory sme sviečkovica natretá francúzskou horčicou v kabátiku
už dôverne poznali z našej prvej návštevy a opäť nás z lístkového cesta, pod ktorým sa ukrýva medzivrst-
zaplavili príjemné pocity z harmonického prostredia va vytvorená z (tajných) ingrediencií a obalená ten-
Pivnice U Zlatej Husi. V miestach v ktorých sa človek kými plátkami anglickej slaniny, prípadne parmskej
príjemne cíti, sa ostatné zážitky ešte viac umocňujú. šunky. Skutočne ideálne jedlo na slávnostnú tabuľu.
Táto skúsenosť platila aj pri našej druhej návšteve. Vzhľadom na to, že toto známe jedlo v Pivnici U Zlatej
Po zvítaní sa s pani majiteľkou Dankou Kisslingovou, Husi bežne neponúkajú, ak by ste mali záujem skúsiť
nás usadili v priestoroch na prvom poschodí. Pri vý- v Slovenskom Grobe niečo netradičné – objednávku
bere menu na degustáciu sme sa zhodli na tom, že na sviečkovú Wellington treba nahlásiť vopred. To
tentoraz by bolo zaujímavé ochutnať niečo netradič- ale nebolo všetko. Čakal nás ďalší netradičný chod
né. Výbornú husacinku ktorú sme tu už mali možno- – Burger Zlatej husi s domácimi hranolkami vytvo-
sť ochutnať pri našej prvej návšteve tentoraz dôstoj- rený z husacieho mäsa a husacej pečienky. Skvelé a
ne „zastúpilo“ predjedlo v podobe jemnej a krehkej veľmi originálne. Na záver nám ponúkli popcornovú
lahôdky – husacej pečienky z vykŕmených husí. Fakt, zmrzlinu, ktorá mala veľmi osobitú a zaujímavú chuť.
že len kvôli tejto delikatese sú niektorí hostia ochot- Takúto zmrzlinu sme mali možnosť ochutnať po prvý
ní pricestovať zďaleka hovorí sám za seba. Neopa- krát a veľmi nám chutila. S uspokojením sme mohli
kovateľne delikátna chuť pečienky, ktorá sa vám do- skonštatovať, že do Slovenského Grobu sa už necho-
slova rozplynie na jazyku je ozajstným gurmánskym dí „len“ na husacinu. Návštevu v Pivnici U Zlatej Husi
zážitkom. V kombinácii s vhodne zvoleným vínkom vám radi odporúčame.
a domácim chlebíkom uspokojí aj toho najnáročnej-
62