Page 200 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 200

POULIČNÉ ZEMIAKY Z PAHREBY



        Streetfood







        A:   Podľa akcií – food truck
        Ig :  zemiaky_z_pahreby
        Facebook : Zemiaky z pahreby
        Email:  zemiakyzpahreby@gmail.com



        Hneď, ako sme sa dozvedeli o zaujímavom koncep-       mžite sa dostaví dobre známy „Pavlovov reflex“. Zá-
        te  „Pouličných zemiakov z  pahreby“ dohodli sme      klad Zemiakov z pahreby tvoria malé, pečené baby
        si  stretnutie  s  pánom  Martinom  Kollárom  –  šéfku-  zemiaky, ktoré sú chutnejšie, ako tie veľké. Pred po-
        chárom slovenského vinárstva Château Rúbaň, ktorý     dávaním sú jemne zaúdené a opečené ohňom. Po-
        pôsobí v  oblasti gastronómie už 10 rokov. Absol-     dávajú sa s kyslou smotanou, bryndzou, slaninou,
        voval zahraničnú stáž vo Francúzsku a  pracoval vo    jarnou cibuľkou, kôprom či oštiepkom. k dispozícii
        Švajčiarsku. Jeho sen prevádzkovať pouličný stánok    je aj vegetariánska, bezlepková či bezlaktózová ver-
        s jedlom sa stal skutočnosťou a dnes si jeho spokoj-  zia, či možnosť vytvoriť si vlastnú kombináciu. Kto
        ní zákazníci nevedia vynachváliť . Jeho prioritou je   má chuť na polievku, môže si objednať polievku z
        tradícia, kvalita, chuť a jednoduchosť. Od myšlienky   pečených zemiakov s bryndzou, slaninou a kôprom,
        ponúknuť zákazníkom niečo tradičné a  pritom zá-      alebo dezert z kyslej smotany a tvarohu s piškótami
        roveň nové a „neokukané“ nebolo ďaleko k nápadu       a  ovocím. Výhodou mobilného stánku je, že nie je
        ponúkať našu tradičnú surovinu – zemiaky v mobil-     viazaný len na jedno miesto a  tak v  prípade kona-
        nom prívese. Tak vznikol projekt „Pouličné zemiaky    nia  rôznych  podujatí,  na ktorých  nechýbajú stánky
        z pahreby.“ Hoci prvé husle tu hrajú na prvý pohľad   s pouličným občerstvením môžeme často vidieť prá-
        len „obyčajné“ zemiaky, nedajtesa pomýliť. Táto plo-  ve príves s ponukou Pouličných zemiakov z pahre-
        dina sa na našom území rozšírila až v 18. storočí a   by.  Vídať ho môžete napríklad pred bratislavskou
        odvtedy sa zaradila medzi najobľúbenejšie. Veď kto    Starou tržnicou počas sobotňajších trhov. Zemiaky z
        by si dnes vedel predstaviť slovenskú kuchyňu bez     pahreby môžete ochutnať aj na rôznych festivaloch
        zemiakov? Zemiakové  placky, bryndzové halušky,       a podujatiach ako je Pohoda, Lodenica,  Vegday či
        zemiaková kaša, lokše, pirohy a  mnohé ďalšie ty-     Nitránsky street food fest. Podľa slov Martina Kollá-
        pické  slovenské  jedlá  sú  natrvalo  zapísané  do  na-  ra tie „jeho“ chutia presne tak, ako kedysi. Nezabúda
        šej gastronomickej abecedy. Vynikajúce a  dráždivo    pritom ani na životné prostredie a neplytvá surovi-
        rozvoniavajúce zemiaky priamo z pahreby sú veľmi      nou. Navyše podporuje domácich pestovateľov, čím
        obľúbeným jedlom a každému z nás sa pri predstave     prispieva k  rozvoju v  danej  oblasti.  A  preto  nahlas
        tej jedinečnej a úžasnej vône rozšíria nozdry a oka-  spoločne voláme : „Hr na ně“.































       200
   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205