Page 200 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 200
POULIČNÉ ZEMIAKY Z PAHREBY
Streetfood
A: Podľa akcií – food truck
Ig : zemiaky_z_pahreby
Facebook : Zemiaky z pahreby
Email: zemiakyzpahreby@gmail.com
Hneď, ako sme sa dozvedeli o zaujímavom koncep- mžite sa dostaví dobre známy „Pavlovov reflex“. Zá-
te „Pouličných zemiakov z pahreby“ dohodli sme klad Zemiakov z pahreby tvoria malé, pečené baby
si stretnutie s pánom Martinom Kollárom – šéfku- zemiaky, ktoré sú chutnejšie, ako tie veľké. Pred po-
chárom slovenského vinárstva Château Rúbaň, ktorý dávaním sú jemne zaúdené a opečené ohňom. Po-
pôsobí v oblasti gastronómie už 10 rokov. Absol- dávajú sa s kyslou smotanou, bryndzou, slaninou,
voval zahraničnú stáž vo Francúzsku a pracoval vo jarnou cibuľkou, kôprom či oštiepkom. k dispozícii
Švajčiarsku. Jeho sen prevádzkovať pouličný stánok je aj vegetariánska, bezlepková či bezlaktózová ver-
s jedlom sa stal skutočnosťou a dnes si jeho spokoj- zia, či možnosť vytvoriť si vlastnú kombináciu. Kto
ní zákazníci nevedia vynachváliť . Jeho prioritou je má chuť na polievku, môže si objednať polievku z
tradícia, kvalita, chuť a jednoduchosť. Od myšlienky pečených zemiakov s bryndzou, slaninou a kôprom,
ponúknuť zákazníkom niečo tradičné a pritom zá- alebo dezert z kyslej smotany a tvarohu s piškótami
roveň nové a „neokukané“ nebolo ďaleko k nápadu a ovocím. Výhodou mobilného stánku je, že nie je
ponúkať našu tradičnú surovinu – zemiaky v mobil- viazaný len na jedno miesto a tak v prípade kona-
nom prívese. Tak vznikol projekt „Pouličné zemiaky nia rôznych podujatí, na ktorých nechýbajú stánky
z pahreby.“ Hoci prvé husle tu hrajú na prvý pohľad s pouličným občerstvením môžeme často vidieť prá-
len „obyčajné“ zemiaky, nedajtesa pomýliť. Táto plo- ve príves s ponukou Pouličných zemiakov z pahre-
dina sa na našom území rozšírila až v 18. storočí a by. Vídať ho môžete napríklad pred bratislavskou
odvtedy sa zaradila medzi najobľúbenejšie. Veď kto Starou tržnicou počas sobotňajších trhov. Zemiaky z
by si dnes vedel predstaviť slovenskú kuchyňu bez pahreby môžete ochutnať aj na rôznych festivaloch
zemiakov? Zemiakové placky, bryndzové halušky, a podujatiach ako je Pohoda, Lodenica, Vegday či
zemiaková kaša, lokše, pirohy a mnohé ďalšie ty- Nitránsky street food fest. Podľa slov Martina Kollá-
pické slovenské jedlá sú natrvalo zapísané do na- ra tie „jeho“ chutia presne tak, ako kedysi. Nezabúda
šej gastronomickej abecedy. Vynikajúce a dráždivo pritom ani na životné prostredie a neplytvá surovi-
rozvoniavajúce zemiaky priamo z pahreby sú veľmi nou. Navyše podporuje domácich pestovateľov, čím
obľúbeným jedlom a každému z nás sa pri predstave prispieva k rozvoju v danej oblasti. A preto nahlas
tej jedinečnej a úžasnej vône rozšíria nozdry a oka- spoločne voláme : „Hr na ně“.
200