Page 171 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 171
LIFESTYLE
A tak sa logicky namiesto otázok o káve
pýtame práve naň. Majiteľ pražiarne
a kaviarne OUCAFÉ Michal Beňo sa
oduševnene rozhovorí.
„Je to cestný pretekársky originál z roku 1974, kedy
som sa narodil. Základom je rám zo slávnych Columbus
trubiek. Celý je osadený dobovým groupsetom znač-
ky Campagnolo. Pedále sú od otca, tiež Campagnolo,
na tých ešte on sám pretekal. V kaviarni vám potom
ukážem ďalšieho krásavca.“ Michala priviedol k cyklis-
tike otec, ktorý pretekal za Duklu Trenčín, a neskôr pô-
sobil ako mechanik klubu a reprezentácie. „Vášeň pre
cyklistiku mi zostala celý život a pred 10 rokmi k nej
pribudla ďalšia, praženie.“
Na prvý pohľad zvláštne spojenie, ale história ukazuje,
že cyklistika a káva patria k sebe. Eddy Merckx a Faema,
cykloklub Café de Colombia, či Trek-Segafredo.
„Nie je nič krajšie ako sa na bicykli vyštverať na neja-
ký kopec a dať si tam dobrú kávu. Najlepšie tú od nás.“
Smeje sa Michal a rozpráva o tom, že výzvou, ktorá spĺ- rých arabík a robusty. Pre každé miesto ju ešte jemne
ňa oba parametre, je napríklad Inovecká chata vo výške dolaďujeme podľa potreby. Výhodou je naša nová ply-
790 m.n.m. Pod najvyšším vrchom v okolí, kam s kama- nová pražiareň s Cropsterom, vďaka ktorej vieme byť
rátmi párkrát za rok vybehne na „kontrolu kvality.“ Nie úplne presní.“ Skúsenosti sú ale v prípade pražiara ne-
je to ale najvyššie miesto, kde vám pripravia čerstvú nahraditeľné. Baška popri rozprávaní po celý čas praží
kávu z OUCAFÉ. kávu. Pri stroji sa zjavne cíti ako doma a malá miest-
„Najvyššie dodávame na chatu Plesnivec v Belian- nosť je plná vône čerstvo upraženej kávy. Presúvame sa
skych Tatrách, ktorá je vo výške 1290 m. n. m. Horské preto do kaviarne, ktorá je hneď vedľa, aby sme špeci-
chaty nás veľa naučili. Nie je také jednoduché pripra- álnu OUCAFÉ zmes vyskúšali sami.
viť z mäkkej horskej vody dobrú kávu. Všade sa voda V kaviarni nás opäť víta bicykel, tentokrát je to Alan,
zmäkčuje, pretože je príliš tvrdá, ale tam je to opač- dobový cyklokrosový špeciál. Prvý bicykel na svete s hli-
ne. Máme však kamaráta, ktorý sa problematike vody níkovým rámom. Okamžite sa stal legendou, pretože
venuje, a vyvinul pre nás systém, ktorý vodu upraví vyhrával. 20x svetový pohár, 5x majstrovstvá sveta...
na optimálnu tvrdosť.“ Svojou farbou dokonale ladí s espresso strojom a mlyn-
Do rozhovoru sa zapája pražiarka Baška, ktorá už 10 ro- čekmi, v ktorých je tradične zmes a jedna aktuálna ara-
kov ladí v pražiarni tie správne chute. „Práve pre chaty bika. „Kaviareň je naše malé laboratórium, denne si tu
a gastro sme namiešali našu obľúbenú zmes z viace- overujeme, ako chutí naša káva. Nielen dobre upražiť,
ale aj dobre pripraviť. Preto tu orgaznizujeme rôzne
workshopy, kde ukazujeme návštevníkom ako si pripra-
viť skvelú kávu.“
My vychutnávame kávu, ale Michal odchádza, ako inak
na bicykli a s kávou v batohu. V Trenčíne a okolí totiž
OUCAFÉ doručuje kávu bezplatne ako #cyklokavoku-
rier. Ak pôjdete do Trenčína, či už na bicykli alebo bez,
určite sa tu zastavte na kávu, stojí to za to.
Pražiareň a kaviareň OUCAFÉ,
M. Aurélia 9, Trenčín
www.oucafé.sk
BEDEKER GURMÁN 169