Page 171 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 171

LIFESTYLE




            A tak sa logicky namiesto otázok o káve
            pýtame práve naň. Majiteľ pražiarne
            a kaviarne OUCAFÉ Michal Beňo sa
            oduševnene rozhovorí.

            „Je to cestný pretekársky originál z  roku 1974, kedy
            som sa narodil. Základom je rám zo slávnych Columbus
            trubiek. Celý je osadený dobovým groupsetom znač-
            ky Campagnolo. Pedále sú od otca, tiež Campagnolo,
            na  tých ešte on sám pretekal. V  kaviarni vám potom
            ukážem ďalšieho krásavca.“ Michala priviedol k cyklis-
            tike otec, ktorý pretekal za Duklu Trenčín, a neskôr pô-
            sobil ako mechanik klubu a reprezentácie. „Vášeň pre
            cyklistiku mi zostala celý život a pred 10 rokmi k nej
            pribudla ďalšia, praženie.“
            Na prvý pohľad zvláštne spojenie, ale história ukazuje,
            že cyklistika a káva patria k sebe. Eddy Merckx a Faema,
            cykloklub Café de Colombia, či Trek-Segafredo.
            „Nie je nič krajšie ako sa na bicykli vyštverať na neja-
            ký kopec a dať si tam dobrú kávu. Najlepšie tú od nás.“
            Smeje sa Michal a rozpráva o tom, že výzvou, ktorá spĺ-  rých arabík a robusty. Pre každé miesto ju ešte jemne
            ňa oba parametre, je napríklad Inovecká chata vo výške   dolaďujeme podľa potreby. Výhodou je naša nová ply-
            790 m.n.m. Pod najvyšším vrchom v okolí, kam s kama-  nová pražiareň s Cropsterom, vďaka ktorej vieme byť
            rátmi párkrát za rok vybehne na „kontrolu kvality.“ Nie   úplne presní.“ Skúsenosti sú ale v prípade pražiara ne-
            je  to ale najvyššie  miesto,  kde  vám pripravia čerstvú   nahraditeľné. Baška popri rozprávaní po celý čas praží
            kávu z OUCAFÉ.                                    kávu. Pri stroji sa zjavne cíti ako doma a malá miest-
            „Najvyššie dodávame na  chatu Plesnivec v  Belian-  nosť je plná vône čerstvo upraženej kávy. Presúvame sa
            skych Tatrách, ktorá je vo výške 1290 m. n. m. Horské   preto do kaviarne, ktorá je hneď vedľa, aby sme špeci-
            chaty nás veľa naučili. Nie je také jednoduché pripra-  álnu OUCAFÉ zmes vyskúšali sami.
            viť z mäkkej horskej vody dobrú kávu. Všade sa voda   V kaviarni nás opäť víta bicykel, tentokrát je to Alan,
            zmäkčuje, pretože je príliš tvrdá, ale tam je to opač-  dobový cyklokrosový špeciál. Prvý bicykel na svete s hli-
            ne. Máme však kamaráta, ktorý sa problematike vody   níkovým rámom. Okamžite sa stal legendou, pretože
            venuje, a  vyvinul pre nás systém, ktorý vodu upraví   vyhrával. 20x svetový pohár, 5x majstrovstvá sveta...
            na optimálnu tvrdosť.“                            Svojou farbou dokonale ladí s espresso strojom a mlyn-
            Do rozhovoru sa zapája pražiarka Baška, ktorá už 10 ro-  čekmi, v ktorých je tradične zmes a jedna aktuálna ara-
            kov ladí v pražiarni tie správne chute. „Práve pre chaty   bika. „Kaviareň je naše malé laboratórium, denne si tu
            a gastro sme namiešali našu obľúbenú zmes z viace-  overujeme, ako chutí naša káva. Nielen dobre upražiť,
                                                              ale  aj  dobre  pripraviť.  Preto  tu  orgaznizujeme  rôzne
                                                              workshopy, kde ukazujeme návštevníkom ako si pripra-
                                                              viť skvelú kávu.“

                                                              My vychutnávame kávu, ale Michal odchádza, ako inak
                                                              na bicykli a s kávou v batohu. V Trenčíne a okolí totiž
                                                              OUCAFÉ  doručuje  kávu  bezplatne  ako  #cyklokavoku-
                                                              rier. Ak pôjdete do Trenčína, či už na bicykli alebo bez,
                                                              určite sa tu zastavte na kávu, stojí to za to.











                                                              Pražiareň a kaviareň OUCAFÉ,
                                                              M. Aurélia 9, Trenčín
                                                              www.oucafé.sk


                                                                                      BEDEKER GURMÁN    169
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176