Page 165 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 165

LIFESTYLE
































            Ja vravím, že dajme si aspoň negatívne vodítka – aký olej nekupujme:
            •  Nekupujme tie najlacnejšie značky, častokrát označené logom supermarketu – ide nie len o nízku kvalitu ale
              aj často o nevhodné skladovanie, využívanie čiernej pracovnej sily, nevyplácanie alebo stláčanie výrobcov,
              dodávateľov, dopravcov a ostatných z dôvodu zachovania najnižšej ceny.
            •  Nekupujme olivové oleje, ktoré majú zmiešaný pôvod z olív z EÚ a mimo EÚ. To sú často menej kvalitné oleje
              alebo zbytky olivových olejov blendované do neurčitej tekutiny, ktorá nechutí nijak a nemá žiadne zdravotné
              benefity.


            Treba si rozmyslieť, načo budem olivový olej používať.  Môžeme na olivovom oleji variť
            Či si chcem vychutnať úžasnú čerstvú bylinkovo-raj-  a piecť?
            činovú alebo rukolovo-artičokovú chuť, ktorá mi ne-
            skutočne vylepší jedlo a má pre moje telo veľmi veľa   Ja si myslím, že olivový olej je najlepší prírodný rastlin-
            zdravotných benefitov v  podobe nenapodobiteľných   ný tuk na tepelnú úpravu. Napríklad pečenie zeleniny
            antioxidantov a polyfenolov alebo si dám proste olej   na extra panenskom oleji je dokonca výživnejšie ako jej
            do šalátu a je mi to jedno. Podľa mňa to, že 500ml   varenie. Dochádza pri ňom k výmene látok, teda napr
            fľašu nevypijem na posedenie ako fľašu vína zname-  na  pečený baklažán na  extra  panenskom oleji sa  na-
            ná, že pár eur naviac sa oplatí investovať práve do tej   viažu niektoré polyfenoly a teda ho zjeme obohatený.
            úžasnej chuti a zdravotným benefitom. Veď vydrží aj   Kdežto varením zeleniny sa jej zaujímavé látky vytratia
            mesiac.                                           do vody. Takisto tým, že tuk je nositeľ vitamínov, tak sa
                                                              tieto lepšie vstrebú do nášho tela.


            Pri tom, či je olivový olej vhodný na pečenie vychádzam z tohto:

            1.  Kyselina olejová je zastúpená v olivovom oleji cca 75–80%. Tá je tepelne veľmi odolná, takisto jeho nasýtená
              zložka (palmitová) 14–15%.
               Polynenasýtených je v ňom cca 6 –10%. Tie sú navyše chránené polyfenolmi, takže nedochádza k degradácii
              a premene na transmastné tak ako pri živočíšnych tukoch alebo ako pri iných rastlinných (repkový, slnečnicový
              – tie majú polynenasýtených viac ako 30%)
            2. Polyfenoly a vit E chránia pred poškodením a pred oxidáciou tukov.

            3. Sú filtrované – čiže žiadne pevné častice sa neprepaľujú


            Myslím si, že kvalitný olivový olej je jedným z najlepších doplnkov v kuchyni, ktorá vylepšuje
            jedlo. Vylepšuje ho nutrične a vylepšuje ho chuťovo. Stáročia ľudia používali olivový olej s jed-
            lom, predovšetkým v krajinách stredomoria a práve tieto krajiny sa považujú za vrchol gastro-
            nómie. Tak prečo si takýto vrchol nespraviť aj doma?

                                                                                      BEDEKER GURMÁN    163
   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170