Page 160 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 160
LIFESTYLE
zažite dokonaLú
indiu na sLovensku
Robia osvetu indickému jedlu a prinášajú suroviny
pre túto exotickú kuchyňu na stoly Slovákov.
Reč je o dvoch priateľoch a zakladateľoch portálu www.indickekorenie.sk,
Mariánovi Gaľovi a Matejovi Lukačkovi, ktorí učia Slovensko o filozofii
indického jedla už od roku 2016.
Indické jedlo je umenie. Varenie je v Indii vášniví kuchári, jednoducho vždy
akýmsi rituálom, či terapiou plnou vôní, z kto- vedeli, čím potešiť toho druhého.
rej vzchádza výborné jedlo pre celú rodinu. Poznáte ten moment z filmov, kedy
Základom každého pokrmu sú kvalitné surovi- sa hlavnému hrdinovi pri pohľade
ny, ktoré je na Slovensku veľmi ťažké zohnať. na vyvolenú roztiahnu zreničky, oko-
Teda bolo to ťažké, kým neprišli Marián a Ma- litý svet sa zahmlí a život zrazu
tej s myšlienkou importovať na Slovensko autentické indické korenie, ryžu začne dávať zmysel.
a ďalšie trvanlivé potraviny pre každého, kto by chcel objaviť čaro Indie Tak niečo podobné sa stalo Mariá-
aj u nás doma. A celé sa to začalo pritom veľmi jednoducho. novi po odokrytí mäsových guličiek
Bol to práve Matej, jeden zo zakladateľov, ktorý predstavil a takpovediac v korenistej omáčke, Kofta Bhoona
otvoril nový svet chutí a vôní svojmu dlhoročnému priateľovi Mariáno- s basmati ryžou, ktoré dostal
vi, ktorý práve oslavoval narodeniny na záhradnej grilovačke. Obaja, ako darom.
158