Page 164 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 164

LIFESTYLE



            oLeamo.sk





            Kvalitný a svetový olivový olej je v OLEAMO

            samozrejmosť.



            Oleamo.sk je prvá slovenská oleotéka, alebo ako sa hľadá kvalitný olivový olej.
            Koncom roku 2015 ma spolu s priateľkou Barborou napadla myšlienka – skúsiť
            niečo svoje, odísť z práce a venovať sa rozvoju života, ktorý by nás bavil. Jeden
            z nápadov bol eshop s lepšími, kvalitnými extra panenskými olivovými olejmi,
            pretože olivový olej milujem a dávali sme ho všade, z dovoleniek sme si vždy
            doniesli nejaké chutné oleje.


                a Slovensku bol výber dosť slabý, skúšal som si kúpiť aj oleje u nás   je veľmi veľa detailov, o ktorých zá-
            Nv obchodoch, ale vždy ma tá chuť sklamala – žiadny charakter, rovnaká   kazník vôbec netuší a hlavne to ne-
            planá chuť olejov, ktorá nebola ničím špecifická. Tak sme si spravili prehľad   vie vôbec spoznať.
            toho, čo sa vlastne vo svete považuje za dobrý, kvalitný olivový olej.  Tak a toto je naša úloha – vzdelá-
            Objavili sme úplne nový svet, ktorý tak trochu pripomína svet kvalitného   vať ľudí o tom aký je kvalitný olej,
            vína, pretože v krajinách stredomoria má pestovanie olív a výroba oleja dl-  prečo je taký a  taký a  prečo stojí
            horočnú tradíciu a svojú vysokú prestíž.                           toľko a  toľko. Ja (Michal) som sa
            Objavili sme, že existujú rôzne súťaže a rebríčky a že niektoré značky sa   neskôr po  narodení dcérky vybral
            tam objavujú častejšie. Tak sme ich skúsili cez zahraničné eshopy a  po-  aj  do  Talianska  na  Olive  oil  mas-
            stupne začali budovať povedomie o prémiových olivových olejoch aj doma   terclass, kde som si prehĺbil vedo-
            na Slovensku. Začali sme chodiť na trhy, výstavy a naša púť sa začala.  mosti od jednej z najuznávanejších
            Vybrali sme sa za výrobcami do Španielska a naučili sme sa veľa vecí o vý-  lektorov vo svete olejov a navštívil
            robe, zbere a pestovaní. Zistili sme aj to, že za kvalitným olivovým olejom   talianskych, slovinských a chorvát-
                                                                               skych producentov.  Vždy diskutu-
                                                                               jeme o technológiách, o pestovaní,
                                                                               o experimentoch ako zabeznečiť čo
                                                                               najvyššiu kvalitu olivového oleja.

                                                                               Ako teda spoznať
                                                                               kvalitný olivový olej?

                                                                               Toto  je  jedna z  najčastejších otá-
                                                                               zok, ktoré sa ľudia pýtajú a  je to
                                                                               pochopiteľné, každý chce kupovať
                                                                               kvalitné produkty. Odpoveď na  to
                                                                               ale pre zákazníka laika neexistuje.
                                                                               V obchode z prvého kontaktu alebo
                                                                               z pohľadu na fľašu sa dajú zozbierať
                                                                               niektoré informácie, ale vôbec nie
                                                                               sú vodítkom k tomu, či je olej kva-
                                                                               litný. Či už je bio, chránené ozna-
                                                                               čenie pôvodu /DOP alebo PDO/, či
                                                                               je tam acidita alebo nie je, či je to
                                                                               španielsky alebo francúzsky olej,
                                                                               na tom vôbec nezáleží. Ide o to ako
                                                                               olej chutí – aký má senzorický pre-
                                                                               jav a aké ma analýzy z laboratória.
                                                                               Takisto ako je skladovaný, pretú-
                                                                               že aj dlhý pobyt v  regáloch alebo
                                                                               na teple ho môže degradovať.

            162
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169