Page 164 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 164
LIFESTYLE
oLeamo.sk
Kvalitný a svetový olivový olej je v OLEAMO
samozrejmosť.
Oleamo.sk je prvá slovenská oleotéka, alebo ako sa hľadá kvalitný olivový olej.
Koncom roku 2015 ma spolu s priateľkou Barborou napadla myšlienka – skúsiť
niečo svoje, odísť z práce a venovať sa rozvoju života, ktorý by nás bavil. Jeden
z nápadov bol eshop s lepšími, kvalitnými extra panenskými olivovými olejmi,
pretože olivový olej milujem a dávali sme ho všade, z dovoleniek sme si vždy
doniesli nejaké chutné oleje.
a Slovensku bol výber dosť slabý, skúšal som si kúpiť aj oleje u nás je veľmi veľa detailov, o ktorých zá-
Nv obchodoch, ale vždy ma tá chuť sklamala – žiadny charakter, rovnaká kazník vôbec netuší a hlavne to ne-
planá chuť olejov, ktorá nebola ničím špecifická. Tak sme si spravili prehľad vie vôbec spoznať.
toho, čo sa vlastne vo svete považuje za dobrý, kvalitný olivový olej. Tak a toto je naša úloha – vzdelá-
Objavili sme úplne nový svet, ktorý tak trochu pripomína svet kvalitného vať ľudí o tom aký je kvalitný olej,
vína, pretože v krajinách stredomoria má pestovanie olív a výroba oleja dl- prečo je taký a taký a prečo stojí
horočnú tradíciu a svojú vysokú prestíž. toľko a toľko. Ja (Michal) som sa
Objavili sme, že existujú rôzne súťaže a rebríčky a že niektoré značky sa neskôr po narodení dcérky vybral
tam objavujú častejšie. Tak sme ich skúsili cez zahraničné eshopy a po- aj do Talianska na Olive oil mas-
stupne začali budovať povedomie o prémiových olivových olejoch aj doma terclass, kde som si prehĺbil vedo-
na Slovensku. Začali sme chodiť na trhy, výstavy a naša púť sa začala. mosti od jednej z najuznávanejších
Vybrali sme sa za výrobcami do Španielska a naučili sme sa veľa vecí o vý- lektorov vo svete olejov a navštívil
robe, zbere a pestovaní. Zistili sme aj to, že za kvalitným olivovým olejom talianskych, slovinských a chorvát-
skych producentov. Vždy diskutu-
jeme o technológiách, o pestovaní,
o experimentoch ako zabeznečiť čo
najvyššiu kvalitu olivového oleja.
Ako teda spoznať
kvalitný olivový olej?
Toto je jedna z najčastejších otá-
zok, ktoré sa ľudia pýtajú a je to
pochopiteľné, každý chce kupovať
kvalitné produkty. Odpoveď na to
ale pre zákazníka laika neexistuje.
V obchode z prvého kontaktu alebo
z pohľadu na fľašu sa dajú zozbierať
niektoré informácie, ale vôbec nie
sú vodítkom k tomu, či je olej kva-
litný. Či už je bio, chránené ozna-
čenie pôvodu /DOP alebo PDO/, či
je tam acidita alebo nie je, či je to
španielsky alebo francúzsky olej,
na tom vôbec nezáleží. Ide o to ako
olej chutí – aký má senzorický pre-
jav a aké ma analýzy z laboratória.
Takisto ako je skladovaný, pretú-
že aj dlhý pobyt v regáloch alebo
na teple ho môže degradovať.
162