Page 120 - Bedeker_Gurman_2019.indd
P. 120

SALAŠ NIMNICA



        Nimnica (Púchov) - 2.návšteva






        A:   Nimnica 185, Dolný Salaš, 020 71 Nimnica
        T:  0915 438 238
        open:  11:00 – 20:00
        Web: www.salasnimnica.sk/
        Email: salasnimnica@salasnimnica.sk


        V salaši Nimnica nachádzajúcom sa medzi Púchovom      toto jedlo sa zaradilo medzi naše najobľúbenejšie.
        a Považskou Bystricou si zákazníci môžu pochutnať     Správne grilovaný údený syr totiž príjemne „vŕzga“
        na čerstvým domácich produktoch z ovčieho mlieka,     medzi zubami, jeho konzistencia je síce vláčna, no
        pochádzajúce z vlastného chovu. Počas našej druhej    nerozteká sa a  chuť je veľmi špecifická, slankavá,
        návštevy sme ich mali možnosť ochutnať. O vynikaj-    s výraznou „údenou“ vôňou. Ideálnou kombináciou
        úcich bryndzových haluškách, ktoré nám tu minule      k  takto pripravenému údenému syru je čučoried-
        ponúkli sme už písali. Recept na ne sme si nevypýta-  kový, černicový, alebo brusnicový džem, prípadne
        li, takže nevieme úplne presne popísať pracovný po-   kompót. Kto raz túto pochúťku ochutná, navždy
        stup pri ich výrobe, v každom prípade boli správne    podľahne jej čaru tak ako sme podľahli aj my. Počas
        pripravené a veľmi chutné. Toto naše národné jed-     hlavnej turistickej sezóny je ponuka reštaurácie na
        lo síce vyzerá na tanieri pomerne jednoducho, ale     salaši Nimnica rozšírená o predaj výrobkov z ovčie-
        odhadnúť pomer zemiakov a múky pri výrobe cesta       ho mlieka. Čerstvý, alebo údený ovčí syr, 100 % ovčia
        na halušky bez použitia vajec, dosiahnuť ich správ-   bryndza, žinčica. Možnosť zakúpiť si domáce pro-
        nu konzistenciu, do toho všetkého primiešať pravú     dukty z vlastného chovu je jedinečnou príležitosťou
        bryndzu vyrobenú z  nepasterizovaného ovčieho         na ochutnávku poctivo vyrobených pravých sloven-
        mlieka, celé to nakoniec posypať opraženou domá-      ských špecialít, na ktoré môžeme byť právom hrdí
        cou údenou slaninkou tak aby jej nebolo ani málo,     a  sú typickým reprezentantom slovenskej gastro-
        ani príliš veľa, a ustrážiť aby neboli príliš husté, ani   nómie. V salaši Nimnica je možné usporiadať rôzne
        príliš riedke, nemali by sa riediť smotanou, ale vodou   spoločenské, či rodinné oslavy. Plánuje sa rozšírenie
        v ktorej sa varili halušky - vyžaduje fortieľ a bohaté   ponuky služieb o  ubytovanie na poschodí  priamo
        skúsenosti.  Tentoraz sme však ochutnali grilovaný    v  budove reštaurácie. Návštevu tohto príjemného
        domáci syr a táto pochúťka nás natoľko nadchla, že    podniku každému vrelo odporúčame.





































       120
   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125