Page 18 - Bedeker_2020.indd
P. 18
REŠTAURÁCIA GLOBO
Bratislava
Františkánske námestie 7, 811 01 Bratislava
02/436 391 67
17:00-22:00
www.globorestaurant.sk
rezervacie@globorestaurant.sk
Uprostred historického centra Bratislavy na Františkán- premenil na distingvovaného labužníka, s pôžitkom vy-
skom námestí existuje reštaurácia patriaca známemu slo- chutnávajúceho skvelé sústa a znalecky oceňujúceho
venskému vinárovi a nadšenému propagátorovi kvalitnej výber vín odporučených someliérom. Presne takýmto
gastronómie – pánovi Petrovi Matyšákovi, ktorá by ne- typom prevádzky je reštaurácia Globo. Ak je pravdou,
mala uniknúť pozornosti žiadneho skutočného gurmána. že prostredie vychováva ľudí, tak tu to platí dvojnásob-
Teda, aby sme boli presnejší - gurmeta. Vo francúzskom ne. Hostia, ktorí sem vkročia si automaticky stišujú svoje
jazyku je totiž rozdiel vo význame slov gourmand a gour- mobily a absolvujú zázračnú premenu z uponáhľaných
met taký priepastný , ako v slovenčine medzi „papkáčom“ bytostí na radostne očakávajúcich nedočkavcov. Skúsený
a „labužníkom“. Umeniu vedieť oceniť a vychutnať skvelé tím pod vedením známeho šéfkuchára Branislava Križana
jedlo sa treba postupne učiť. Zďaleka to nie je len o jed- vám pripraví jednu z variácií degustačné menu, alebo si
le, ale aj o správnom stolovaní, párovaní nápojov, umení môžete niečo z Á la carte podľa vášho výberu. Všetky
konverzácie a v neposlednom rade o dodržiavaní zásad pokrmy sú pripravované z lokálnych, čerstvých surovín
spoločenského správania sa. Vhodnosť výberu tém na v bio kvalite s certifikátom. Dokonalé zladenie vôní, chu-
konverzáciu pritom neraz býva dôležitejšia, ako samot- tí, tvarov a farieb predložených pokrmov bude ešte dlho
ný akt stolovania, pretože pri nevhodne zvolenej téme vo vás rezonovať. Vo vínnom bare je pripravených až 150
sa ľahko môže stať, že aj z tej najvyberanejšej lahôdky druhov skvelých domácich i zahraničných vín, ktoré vám
nám ostane len nestráviteľná hrča v krku. Najlepším mies- odprezentujú skúsení someliéri. Zárukou toho, že tu bu-
tom, kde si môžeme toto umenie zdokonaliť je návšteva dete v dobrých rukách je manager prevádzky Dominik Ba-
reštaurácie, v ktorej je všetko od začiatku premyslené tak, ránek, ktorý pôsobil v londýnskom hoteli Savoy. Návšteva
aby sa v nej aj ten najväčší „frfľoš“ stíchol a zázračne sa zážitkovej reštaurácie Globo určite stojí za vyskúšanie.
18