Page 38 - BEDEKER GURMÁN 6-2021
P. 38

] B E D E K E R G U R M Á N • L I F E S T Y L E [


       Správna príprava kávy?




                                                           správne predhriate a páka následne do sucha vyutiera-
                                                           ná. Ideálna teplota kávovaru v momente, keď robíme
                                                           espresso, je 92 – 95 °C.
                                                           Teraz prichádza na rad určite jeden z najdôležitejších fakto-
                                                           rov pri príprave espressa a to správne mletie kávy. Môžeme
                                                           mať tú najlepšiu kávu na svete, ak ju nevhodne pomelieme,
                                                           nikdy nezískame dobré espresso, preto je dôležité nešetriť
                                                           na mlynčeku. Mal by to byť kvalitný produkt s mlecími ka-
                                                           meňmi, ktorý dokáže pomlieť kávu rovnomerne na rôzne
                                                           hrúbky podľa nastavenia, najlepšie priamo do páky.
                                                           Každý spôsob prípravy kávy vyžaduje inú hrúbku mletia.
                                                           Na espresso je potrebné pomlieť kávu veľmi jemne, nie
                                                           však na prach, ako je to vhodné pri tureckej káve. To, či
                                                           máme kávu vhodne pomletú, ľahko zistíte podľa dĺžky
                                                           extrakcie kávy.
                                                           Kávu pomocou tampera zarovnáme/utlačíme v páke tak,
          RNCO – rodinná pražiareň kávy odpovie…          aby bola rovnomerne rozložená na všetkých stranách
          Nápoj sa pripravuje mnohými rôznymi spôsobmi     silou cca 20 kg. Utlačená, jemno pomletá káva musí robiť
      Za s rôznymi prísadami. Základom je vždy mletá káva   ten správny odpor tlaku horúcej vody, ktorým na ňu tlačí
       a voda o teplote cca 92 – 95 °C. Správna teplota, jemnosť   čerpadlo kávovaru tak, aby sa z kávy vyextrahovali všetky
       mletia kávy a mnoho ďalších faktorov závisí od konkrét-  tie a len tie dôležité látky, ktoré nám tvoria výslednú chuť
       neho spôsobu prípravy kávy.                         a arómu nápoja. Po utlačení odpustíme vodu z kávovaru
       V dnešnej dobe existuje mnoho zaujímavých alterna-  a nasadíme páku.
       tívnych spôsobov prípravy kávy, ako napr. Chemex,   Espresso o objeme 30 ml sa má extrahovať približne 25 se-
       French Press, Hario V60, AeroPress, Moka, atď. V našich   kúnd. Vo všeobecnosti platí, že ak 30 ml kávy vytečie
       končinách patrí medzi najpopulárnejšiu prípravu kávy   z kávovaru za kratší čas, nastavíme na mlynčeku jemnej-
       Espresso a preto si trošku priblížime jeho prípravu a zása-  šie mletie. Ak rovnaký objem tečie dlhšie, skúsime zvoliť
       dy, ktoré je nutné dodržiavať, pretože, ako sme už písali   hrubšie mletie, ale vieme sa pohrať aj s ďalšími paramet-
       v predchádzajúcich článkoch, pri káve na “všetkom“   rami pre jemné skorigovanie, ako napr. množstvo kávy,
       záleží, aby sme v konečnom dôsledku získali ten pravý   utlačenie kávy.
       pre nás lahodný a blahodarný nápoj.                 V neposlednom rade aj tvar espresso šálky má veľký
                                                           vplyv na výslednú cremu a arómu kávy. Porcelánová šálka
       Espresso                                            by mala byť predhriata, hrubostenná so zúženým kónic-
       Espresso je chuťovo silný kávový nápoj pripravovaný zo   kým dnom, aby káva z trysiek kávovaru mohla plynule
       7 až 9 gramov kávy, extrahovaný pod tlakom 9 barov   stekať po jej boku a vytvoriť tak bohatú cremu.
       v objeme asi 25 – 30 ml, pričom samotná extrakcia trvá
       približne 25 sekúnd.                                Základné typy espressa:
       Pre prípravu kvalitného espressa potrebujeme hlavne: čer-  • Espresso – káva 7 g, voda 25 – 30 ml
       stvú kvalitnú, najlepšie výberovú ZRNCOvú kávu, kvalit-  • Ristretto – káva 7 g, voda 20 ml
       ný kávovar a mlynček, správnu teplotu kávovaru a taktiež   • Lungo – káva 7 g, voda 80 ml
       vody (kde na kvalite veľmi záleží), vhodne zvolené mletie   • Doppio – káva 14 g, voda 50 – 60 ml
       tesne pred samotnou prípravou nápoja, presné množstvo   • Americano – káva 7 g, voda 40 – 80 ml + extra teplá
       použitej kávy, správne utlačenie kávy, vhodne (tvarom aj   voda 20 – 60 ml
       materiálom) zvolené a nahriate šálky na espresso. Určite
       v neposlednom rade je dôležitá aj čistota/dôsledná údržba   Ak chceme viac ako 30 ml vody,
       kávovaru a použitého príslušenstva.                 je možné to ovplyvniť dvoma
       Keď sa nám podarí všetky tieto faktory zosúladiť do jed-  prípustnými spôsobmi a síce pri-
       ného harmonického celku a pridáme ešte k tomu trpez-  praviť 30 ml espresso a zvyšnú
       livosť a chuť „hrať sa“ s nastavením mlynčeka, kávovaru   teplú vodu doliať dodatočne,
       a ďalšími, nie zanedbateľnými, maličkosťami dookola,   alebo pri hrubšom mletí
       príde zaslúžený výsledok a síce už spomínaný lahodný   kávy, nám za rovnaký čas
       a blahodarný nápoj, káva.                           na extrakciu pretečie pákou
                                                           väčšie množstvo vody. Dlhšia
       Príprava                                            extrakcia je neprípustná,
       Kávovar zohrejeme, odpustíme vodu, poriadne poumý-  pretože v takom prípade
       vame a prehrejeme aj páku kávovaru. Pre dobré espresso   sa extrahujú aj látky, ktoré
       je veľmi dôležitá teplota každej súčasti kávovaru (hlava,   nepriaznivo ovplyvňujú chuť
       páka), vody v kávovare, ale aj šálok. Všetko musí byť   aj ďalšie vlastnosti espressa.
       ] 38 [
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43