Page 38 - BEDEKER GURMÁN 6-2021
P. 38
] B E D E K E R G U R M Á N • L I F E S T Y L E [
Správna príprava kávy?
správne predhriate a páka následne do sucha vyutiera-
ná. Ideálna teplota kávovaru v momente, keď robíme
espresso, je 92 – 95 °C.
Teraz prichádza na rad určite jeden z najdôležitejších fakto-
rov pri príprave espressa a to správne mletie kávy. Môžeme
mať tú najlepšiu kávu na svete, ak ju nevhodne pomelieme,
nikdy nezískame dobré espresso, preto je dôležité nešetriť
na mlynčeku. Mal by to byť kvalitný produkt s mlecími ka-
meňmi, ktorý dokáže pomlieť kávu rovnomerne na rôzne
hrúbky podľa nastavenia, najlepšie priamo do páky.
Každý spôsob prípravy kávy vyžaduje inú hrúbku mletia.
Na espresso je potrebné pomlieť kávu veľmi jemne, nie
však na prach, ako je to vhodné pri tureckej káve. To, či
máme kávu vhodne pomletú, ľahko zistíte podľa dĺžky
extrakcie kávy.
Kávu pomocou tampera zarovnáme/utlačíme v páke tak,
RNCO – rodinná pražiareň kávy odpovie… aby bola rovnomerne rozložená na všetkých stranách
Nápoj sa pripravuje mnohými rôznymi spôsobmi silou cca 20 kg. Utlačená, jemno pomletá káva musí robiť
Za s rôznymi prísadami. Základom je vždy mletá káva ten správny odpor tlaku horúcej vody, ktorým na ňu tlačí
a voda o teplote cca 92 – 95 °C. Správna teplota, jemnosť čerpadlo kávovaru tak, aby sa z kávy vyextrahovali všetky
mletia kávy a mnoho ďalších faktorov závisí od konkrét- tie a len tie dôležité látky, ktoré nám tvoria výslednú chuť
neho spôsobu prípravy kávy. a arómu nápoja. Po utlačení odpustíme vodu z kávovaru
V dnešnej dobe existuje mnoho zaujímavých alterna- a nasadíme páku.
tívnych spôsobov prípravy kávy, ako napr. Chemex, Espresso o objeme 30 ml sa má extrahovať približne 25 se-
French Press, Hario V60, AeroPress, Moka, atď. V našich kúnd. Vo všeobecnosti platí, že ak 30 ml kávy vytečie
končinách patrí medzi najpopulárnejšiu prípravu kávy z kávovaru za kratší čas, nastavíme na mlynčeku jemnej-
Espresso a preto si trošku priblížime jeho prípravu a zása- šie mletie. Ak rovnaký objem tečie dlhšie, skúsime zvoliť
dy, ktoré je nutné dodržiavať, pretože, ako sme už písali hrubšie mletie, ale vieme sa pohrať aj s ďalšími paramet-
v predchádzajúcich článkoch, pri káve na “všetkom“ rami pre jemné skorigovanie, ako napr. množstvo kávy,
záleží, aby sme v konečnom dôsledku získali ten pravý utlačenie kávy.
pre nás lahodný a blahodarný nápoj. V neposlednom rade aj tvar espresso šálky má veľký
vplyv na výslednú cremu a arómu kávy. Porcelánová šálka
Espresso by mala byť predhriata, hrubostenná so zúženým kónic-
Espresso je chuťovo silný kávový nápoj pripravovaný zo kým dnom, aby káva z trysiek kávovaru mohla plynule
7 až 9 gramov kávy, extrahovaný pod tlakom 9 barov stekať po jej boku a vytvoriť tak bohatú cremu.
v objeme asi 25 – 30 ml, pričom samotná extrakcia trvá
približne 25 sekúnd. Základné typy espressa:
Pre prípravu kvalitného espressa potrebujeme hlavne: čer- • Espresso – káva 7 g, voda 25 – 30 ml
stvú kvalitnú, najlepšie výberovú ZRNCOvú kávu, kvalit- • Ristretto – káva 7 g, voda 20 ml
ný kávovar a mlynček, správnu teplotu kávovaru a taktiež • Lungo – káva 7 g, voda 80 ml
vody (kde na kvalite veľmi záleží), vhodne zvolené mletie • Doppio – káva 14 g, voda 50 – 60 ml
tesne pred samotnou prípravou nápoja, presné množstvo • Americano – káva 7 g, voda 40 – 80 ml + extra teplá
použitej kávy, správne utlačenie kávy, vhodne (tvarom aj voda 20 – 60 ml
materiálom) zvolené a nahriate šálky na espresso. Určite
v neposlednom rade je dôležitá aj čistota/dôsledná údržba Ak chceme viac ako 30 ml vody,
kávovaru a použitého príslušenstva. je možné to ovplyvniť dvoma
Keď sa nám podarí všetky tieto faktory zosúladiť do jed- prípustnými spôsobmi a síce pri-
ného harmonického celku a pridáme ešte k tomu trpez- praviť 30 ml espresso a zvyšnú
livosť a chuť „hrať sa“ s nastavením mlynčeka, kávovaru teplú vodu doliať dodatočne,
a ďalšími, nie zanedbateľnými, maličkosťami dookola, alebo pri hrubšom mletí
príde zaslúžený výsledok a síce už spomínaný lahodný kávy, nám za rovnaký čas
a blahodarný nápoj, káva. na extrakciu pretečie pákou
väčšie množstvo vody. Dlhšia
Príprava extrakcia je neprípustná,
Kávovar zohrejeme, odpustíme vodu, poriadne poumý- pretože v takom prípade
vame a prehrejeme aj páku kávovaru. Pre dobré espresso sa extrahujú aj látky, ktoré
je veľmi dôležitá teplota každej súčasti kávovaru (hlava, nepriaznivo ovplyvňujú chuť
páka), vody v kávovare, ale aj šálok. Všetko musí byť aj ďalšie vlastnosti espressa.
] 38 [