Page 137 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 137
GASTRO
Kto v Soupculture ochutná niekto-
rú z ich polievok, bude prekvapený,
aké sú chutné a na ako dlho dokážu
človeka zasýtiť.
Zdá sa, že veľkým oblúkom sa opäť
(chvála bohu) vraciame k stravo-
vacím návykom našich predkov,
ktorí vedeli prežiť aj v ťažkých pod-
mienkach práve kvôli tomu, že si aj
z mála dokázali pripraviť zdravé,
chutné a výživné jedlo.
Koncept Soupculture vznikol na
Ukrajine a v Poľsku, odkiaľ sa roz-
šíril do ďalších krajín a prišiel aj
k nám na Slovensko. Ponúkajú tu
každý deň najmenej štyri druhy
polievok, ktoré sú podávané v špe-
ciálnom polievkovom kornútku,
(zmrzlinu si tu však nepýtajte), kto-
rý sa dá konzumovať. (Samozrej-
me, najskôr treba zjesť polievku...)
Na výber je napríklad paradajko-
vá, šošovicová, hokkaidó... Výho-
dou je, že na rozdiel od fast foodov,
ktoré sa všade rozmohli ako huby
po daždi, po konzumácii polievky
v Soupculture nevzniká žiaden od-
pad v podobe plastových nádob,
čiže ako vraveli naši predkovia:
„Ovečka, ovečka – trojaký úžitok“.
Teda aby sme boli konkrétnejší,
najete sa, urobíte niečo pre svoje
zdravie a nezamoríte našu úbohú
matičku Zem ďalším odpadom.
(Take away, but all you can eat).
Polievočky sú to bezmäsité, na svo-
je si tu prídu nielen vegetariáni, ale
aj vegáni a celiatici.
Jediný „problém“ vidíme v tom, že
ak sa v budúcnosti príliš rozšíria
rady vyznávačov každodennej kon-
zumácie polievok, bude asi treba
zmeniť názov.
Zo súčasného „Soupculture“
sa totiž ľahko môže stať
„Mainstream.“
BEDEKER GURMÁN 135