Page 137 - BEDEKER GURMAN 2021
P. 137

GASTRO











            Kto v Soupculture ochutná niekto-
            rú z ich polievok, bude prekvapený,
            aké sú chutné a na ako dlho dokážu
            človeka zasýtiť.
            Zdá sa, že veľkým oblúkom sa opäť
            (chvála bohu) vraciame k  stravo-
            vacím návykom našich predkov,
            ktorí vedeli prežiť aj v ťažkých pod-
            mienkach práve kvôli tomu, že si aj
            z  mála dokázali pripraviť zdravé,
            chutné a výživné jedlo.
            Koncept Soupculture vznikol na
            Ukrajine a  v  Poľsku, odkiaľ sa roz-
            šíril do  ďalších krajín a  prišiel aj
            k  nám na  Slovensko. Ponúkajú tu
            každý deň najmenej štyri druhy
            polievok, ktoré sú podávané v špe-
            ciálnom polievkovom kornútku,
            (zmrzlinu si tu však nepýtajte), kto-
            rý sa dá konzumovať. (Samozrej-
            me, najskôr treba zjesť polievku...)
            Na  výber je napríklad paradajko-
            vá, šošovicová, hokkaidó...  Výho-
            dou je, že na rozdiel od fast foodov,
            ktoré sa všade rozmohli ako huby
            po  daždi, po  konzumácii polievky
            v Soupculture nevzniká žiaden od-
            pad v  podobe plastových nádob,
            čiže ako vraveli naši predkovia:





                                                                               „Ovečka, ovečka – trojaký úžitok“.
                                                                               Teda aby sme boli konkrétnejší,
                                                                               najete sa, urobíte niečo pre svoje
                                                                               zdravie a  nezamoríte našu úbohú
                                                                               matičku Zem ďalším odpadom.
                                                                               (Take away, but all you can eat).
                                                                               Polievočky sú to bezmäsité, na svo-
                                                                               je si tu prídu nielen vegetariáni, ale
                                                                               aj vegáni a celiatici.
                                                                               Jediný „problém“ vidíme v tom, že
                                                                               ak sa v  budúcnosti príliš rozšíria
                                                                               rady vyznávačov každodennej kon-
                                                                               zumácie polievok, bude asi treba
                                                                               zmeniť názov.

                                                                               Zo súčasného „Soupculture“
                                                                               sa totiž ľahko môže stať
                                                                               „Mainstream.“






                                                                                      BEDEKER GURMÁN    135
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142