Page 31 - Bedeker Gurmán 2022
P. 31

BEDEKER GURMÁN | GASTRO                                                BEDEKER GURMÁN | ROČNÍK VI / 2022

 Reštaurácia Géry v Žiline  Metropola Bar – Martin







 Na priekope 39,    Anderja Kmela 13, 036 01 Martin
 010 01  Žilina, Slovensko
                                                                        PO-SO:      7:30-20:00
                                                                        NE:            zavřeno
 juliussalek@azet.sk  +421 919 364 559






 Reštaurácia Géry v Žiline, ktorú sme navštívili sa
 nachádza v ul. Na Priekopách 29. Vďaka svojej
            Zajít si někam jen tak na něco dobrého a skvělou
 polohe je pomerne ľahko dostupná nielen pre
            kávu - to je občasná potřeba každého z nás. Aby
 domácich zákazníkov, ale aj pre všetkých návštev-
            se však chuť na sladkost nevytratila, musíme
 níkov Žiliny, ktorí radi spoznávajú hlavne centrá
            vědět, kam v takových okamžicích zamířit. Pokud
 navštívených miest. Ponuka jedál z miestnej
            se budete pohybovat ve městě Martin, nabízí
 kuchyne je pestrá, nie však príliš rozsiahla, takže
            se Metropola Bar, respektive Metropola Café
 z jedálneho lístka si ľahko vyberie každý hosť podľa
            & Bistro, která je tím ideálním místem na setkání
 svojej chuti. Táto obľúbená reštaurácia sa stala pre
            s přáteli. Tak se tedy kavárna prezentuje a my se
 svoju kvalitu, pohotový personál, príjemné prostre-
            pod to tlustým perem podepisujeme.
 die a rozumné ceny vyhľadávanou destináciou na
 kulinárskej mape Žiliny.
 V interiéri nájdeme originálne výtvarné diela, ktoré
 vdýchli tomuto priestoru nový rozmer. Varí sa tu
            Než ale přejdeme k naší referenci, zmiňme si
 z čerstvých surovín, nechýbajú sezónne ponuky,
            příběh, který za podnikem stojí. Na svých bedrech
 takže aj náročný zákazník si tu príde na svoje.   ho má parta lidí, která se rozhodla v roce 2014
 Predjedlá, šaláty, polievky, bezmäsité i mäsité   Možností je viacero, napr. zameranie sa na regio-  začít působit ve světě slovenského gastro-byznysu.
 pokrmy, steaky, ryby, múčne jedlá a sladkosti – to   nálnu gastronómiu, experiment s fúziou domácej   Na scénu přišli s konceptem, který v sobě ukrýval
 všetko sa dá nájsť v jedálnom lístku, ktorý zahŕňa   a svetovej kuchyne, prispôsobenie ponuky tak, aby   široký sortiment nápojů a práci s kvalitními surovi-
 špeciality domácej i svetovej kuchyne. Nechýba ani   oslovila širokú klientelu, alebo naopak zamerať
            nami, jež ke svému dokonalému vzhledu nepotře-
 detské menu. Dávajú si tu záležať na pekne naaran-  sa výlučne len na konkrétnu skupinu zákazní-
            bují ani umělá dochucovadla, ani zbytečná barviva.
 žovaných a poctivých porciách, ktoré potešia všetky   kov. Je pritom zaujímavé, že to čo sa osvedčí ako
            A v tomto duchu to drží dodnes.
 zmysly. Možnosť usporiadania rodinných osláv,   správna cesta býva často odlišné od pôvodných
 svadieb, firemných večierkov a posedenia v uzavre-  predstáv.  Což nám bylo velice sympatické, i proto naše kroky
 tej spoločnosti dotvára obraz širokej palety služieb,   putovaly právě sem. Už na první pohled nás oslovil
 Preto je pravdepodobne jediným správnym rieše-
 ktoré sa neobmedzujú len na gastronómiu.  prostor, ve kterém se mísí tradice s moderností.
 ním neutíchajúca ochota experimentovať, snažiť sa
            A i spojení kavárny a bistra nám bylo vlastně milé,
 V každom prípade, dobré jedlo je to, čo na reštau-  zaujať niečím originálnym a zároveň brať do úvahy
            protože i když jsme sem původně zamířili hlavně
 rácii zaujíma zákazníkov najviac. Najväčším   aj lokalitu, v ktorej sa prevádzka so svojou špecific-
            kvůli vyhlášené kávě, našli se v naší partě jedinci,
 problémom väčšiny reštaurácií býva vyladenie   kou klientelou nachádza.
            jimž kručelo v žaludku. Své trávení zde tak mohli
 ponuky tak, aby svojim hosťom ponúkli možnosť
 Veď aj podľa Darwinovej evolučnej teórie prežijú
 výberu z rôznych druhov jedál a zároveň si vytvorili   uklidnit a nadlábnout se pokrmy z připraveného
 len tie živočíšne druhy, ktoré sa dokážu prispôsobiť
 a udržali svoj vlastnú koncepciu, ktorá sa stane ich   menu.
 podmienkam v ktorých sa nachádzajú a zároveň
 značkou. Znie to síce na prvý pohľad jednoducho,   Jelikož jsme sami milovníky spojení kreativity,
 si udržiavajú schopnosť adaptácie.
 ale dosiahnuť svoje vytýčené ciele nie je v oblasti   designu a vynikajícího jídla, hodnotíme podnik
 gastronómie vôbec ľahké. Keďže neexistuje žiaden   Naša návšteva v reštaurácii Géry bola pre nás prí-  v Martinovi velice dobře. A s klidným svědomím ho
 univerzálny recept, ktorý by bol zárukou úspešnosti   jemným prekvapením a jej návštevu odporúčame   doporučujeme dál, kudy chodíme. Dáte také na nás
 reštaurácie, každý reštauratér to skúša po svojom.  všetkým návštevníkom Žiliny.  a vyrazíte si sem třeba na sladkou palačinku, která
            bude pomyslnou tečkou za vaším dnem?

 | 30 |                                                                                                    | 31 |
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36