Page 31 - Bedeker Gurmán 2022
P. 31
BEDEKER GURMÁN | GASTRO BEDEKER GURMÁN | ROČNÍK VI / 2022
Reštaurácia Géry v Žiline Metropola Bar – Martin
Na priekope 39, Anderja Kmela 13, 036 01 Martin
010 01 Žilina, Slovensko
PO-SO: 7:30-20:00
NE: zavřeno
juliussalek@azet.sk +421 919 364 559
Reštaurácia Géry v Žiline, ktorú sme navštívili sa
nachádza v ul. Na Priekopách 29. Vďaka svojej
Zajít si někam jen tak na něco dobrého a skvělou
polohe je pomerne ľahko dostupná nielen pre
kávu - to je občasná potřeba každého z nás. Aby
domácich zákazníkov, ale aj pre všetkých návštev-
se však chuť na sladkost nevytratila, musíme
níkov Žiliny, ktorí radi spoznávajú hlavne centrá
vědět, kam v takových okamžicích zamířit. Pokud
navštívených miest. Ponuka jedál z miestnej
se budete pohybovat ve městě Martin, nabízí
kuchyne je pestrá, nie však príliš rozsiahla, takže
se Metropola Bar, respektive Metropola Café
z jedálneho lístka si ľahko vyberie každý hosť podľa
& Bistro, která je tím ideálním místem na setkání
svojej chuti. Táto obľúbená reštaurácia sa stala pre
s přáteli. Tak se tedy kavárna prezentuje a my se
svoju kvalitu, pohotový personál, príjemné prostre-
pod to tlustým perem podepisujeme.
die a rozumné ceny vyhľadávanou destináciou na
kulinárskej mape Žiliny.
V interiéri nájdeme originálne výtvarné diela, ktoré
vdýchli tomuto priestoru nový rozmer. Varí sa tu
Než ale přejdeme k naší referenci, zmiňme si
z čerstvých surovín, nechýbajú sezónne ponuky,
příběh, který za podnikem stojí. Na svých bedrech
takže aj náročný zákazník si tu príde na svoje. ho má parta lidí, která se rozhodla v roce 2014
Predjedlá, šaláty, polievky, bezmäsité i mäsité Možností je viacero, napr. zameranie sa na regio- začít působit ve světě slovenského gastro-byznysu.
pokrmy, steaky, ryby, múčne jedlá a sladkosti – to nálnu gastronómiu, experiment s fúziou domácej Na scénu přišli s konceptem, který v sobě ukrýval
všetko sa dá nájsť v jedálnom lístku, ktorý zahŕňa a svetovej kuchyne, prispôsobenie ponuky tak, aby široký sortiment nápojů a práci s kvalitními surovi-
špeciality domácej i svetovej kuchyne. Nechýba ani oslovila širokú klientelu, alebo naopak zamerať
nami, jež ke svému dokonalému vzhledu nepotře-
detské menu. Dávajú si tu záležať na pekne naaran- sa výlučne len na konkrétnu skupinu zákazní-
bují ani umělá dochucovadla, ani zbytečná barviva.
žovaných a poctivých porciách, ktoré potešia všetky kov. Je pritom zaujímavé, že to čo sa osvedčí ako
A v tomto duchu to drží dodnes.
zmysly. Možnosť usporiadania rodinných osláv, správna cesta býva často odlišné od pôvodných
svadieb, firemných večierkov a posedenia v uzavre- predstáv. Což nám bylo velice sympatické, i proto naše kroky
tej spoločnosti dotvára obraz širokej palety služieb, putovaly právě sem. Už na první pohled nás oslovil
Preto je pravdepodobne jediným správnym rieše-
ktoré sa neobmedzujú len na gastronómiu. prostor, ve kterém se mísí tradice s moderností.
ním neutíchajúca ochota experimentovať, snažiť sa
A i spojení kavárny a bistra nám bylo vlastně milé,
V každom prípade, dobré jedlo je to, čo na reštau- zaujať niečím originálnym a zároveň brať do úvahy
protože i když jsme sem původně zamířili hlavně
rácii zaujíma zákazníkov najviac. Najväčším aj lokalitu, v ktorej sa prevádzka so svojou špecific-
kvůli vyhlášené kávě, našli se v naší partě jedinci,
problémom väčšiny reštaurácií býva vyladenie kou klientelou nachádza.
jimž kručelo v žaludku. Své trávení zde tak mohli
ponuky tak, aby svojim hosťom ponúkli možnosť
Veď aj podľa Darwinovej evolučnej teórie prežijú
výberu z rôznych druhov jedál a zároveň si vytvorili uklidnit a nadlábnout se pokrmy z připraveného
len tie živočíšne druhy, ktoré sa dokážu prispôsobiť
a udržali svoj vlastnú koncepciu, ktorá sa stane ich menu.
podmienkam v ktorých sa nachádzajú a zároveň
značkou. Znie to síce na prvý pohľad jednoducho, Jelikož jsme sami milovníky spojení kreativity,
si udržiavajú schopnosť adaptácie.
ale dosiahnuť svoje vytýčené ciele nie je v oblasti designu a vynikajícího jídla, hodnotíme podnik
gastronómie vôbec ľahké. Keďže neexistuje žiaden Naša návšteva v reštaurácii Géry bola pre nás prí- v Martinovi velice dobře. A s klidným svědomím ho
univerzálny recept, ktorý by bol zárukou úspešnosti jemným prekvapením a jej návštevu odporúčame doporučujeme dál, kudy chodíme. Dáte také na nás
reštaurácie, každý reštauratér to skúša po svojom. všetkým návštevníkom Žiliny. a vyrazíte si sem třeba na sladkou palačinku, která
bude pomyslnou tečkou za vaším dnem?
| 30 | | 31 |