Page 26 - Bedeker_2020.indd
P. 26
REŠTAURÁCIA MOREE
Bratislava
v blízkosti Hlavnej stanice, Žabotova 7, 811 04 Bratislava
0911 191 891
10:00-22:00
www.moree.co
Viete si predstaviť jedlo naservírované na tanieri tak, že votnosť takéhoto diela, ktoré v prevažnej väčšine prípa-
najskôr sa neviete dosýta na neho vynadívať a potom vám dov končí v našich útrobách...
príde ľúto túto nádheru narušiť príborom ? Viete, čo má Na druhej strane trvanlivosť obrazu, ktorý si obľúbime je
spoločné gastronómia a výtvarné umenie ? Je toho oveľa prakticky až do jeho zničenia, či odcudzenia takmer ne-
viac, ako by bežný „smrteľník“ mohol očakávať. Je toho konečná a pohľad na neho nám môže prinášať opakované
MOREE... potešenie. Ak si však odmyslíme špecifickú vôňu farieb,
Je tu však aj dosť výrazných rozdielov. plátna a rámu, tak musíme konštatovať, že nevonia. A čo
Napríklad, oproti výtvoru výtvarníka má esteticky naaran- tak ochutnať ho ? Nie, Veď to by bolo úplné barbarstvo...
žované jedlo zopár výhod. Stačí si len uvedomiť fakt, že To, čo tieto dva na prvý pohľad úplne odlišné svety spája,
ho najskôr „konzumujeme“ len svojimi očami, až potom je estetická extáza, potešenie z viaczmyslového zážitku,
začneme vnímať jeho vôňu, následne sa dostaví Pavlovov pokoj v duši, nastolenie vnútornej harmónie a v nepo-
reflex a nakoniec zapojíme do procesu vnímania naše slednom rade pohladenie ega. Takže pozor, konzumovať
chuťové bunky. Nevýhodou je väčšinou veľmi krátka ži- len v rozumných množstvách a poznať svoju mieru.
26