Page 254 - Bedeker_2020.indd
P. 254
SIET CUKRARNÍ WAGNER
www.wagner-cukraren.sk
wagner@wagner-cukraren.sk
Časy, keď návšteva cukrárne bola obľúbenou súčasťou ví- 2007 sme si založili vlastnú obchodnú spoločnosť v rámci ktorej
kendového rituálu sú už síce za nami – našťastie to však sme začali samostatne podnikať. Odvtedy už aj brat s rodinou
neplatí absolútne. Aj v súčasnej dobe si môžeme dopriať presedlali na cukrárstvo, takže si vypomáhame.
trochu sladkého pokušenia a v príjemnom prostredí si vy-
chutnať rafinované výtvory zručných majstrov cukrárov. V čom sa odlišujú postupy pri príprave vašich výrobkov
Príkladom hodným spomenutia je aj sieť cukrární Wag- od tých z minulosti ?
ner since 1947, ktorá robí dobré meno tomuto úžasné- Klasické zákusky ako krémeše, punčové rezy, doboška alebo li-
mu remeslu. Veď vytvoriť z beztvarej hmoty rôzne lákavo kérové špice robíme takisto, ako nás to naučil otec. Otec tieto
vyzerajúce sladké pochúťky si vyžaduje veľkú zručnosť, zákusky vypracoval do takej podoby, že čokoľvek sme sa pokúsi-
trpezlivosť a fantáziu. Pokračovatelia rodinnej cukrárskej li na nich zmeniť, vždy bol výsledok horší. Naučil nás ale zásady
tradície manželia Wagnerovi si vybudovali svoje sladké kreovania nových zákuskov, takže sme odvtedy vyvinuli viacero
„impérium“ postupne. Najskôr v Dunajskej Strede, po- nových druhov, ktoré sa uchytili a stali sa u našich zákazníkov
tom vo Veľkom Mederi a nakoniec v Bratislave. Vo svojich obľúbenými. Samozrejme sa inšpirujeme aj novými zahranič-
prevádzkach dbajú na dodržiavanie tradičných cukráren- nými trendami najmä francúzmi a belgičanmi aj keď musím
ských postupov, používanie čerstvých surovín a dokonalé spomenúť, že v poslednom čase nás čoraz viac ovplyvňuje ruské
zladenie chutí, farieb a tvarov. Zákazníci si môžu vybrať cukrárstvo a ich zdobiace techniky.
zo širokého sortimentu, či už ide o rôzne zákusky, torty,
tortičky, alebo zmrzliny. Mysleli aj na tých , ktorí si nemô- Čo je podľa vás na cukrárenskom remesle najťažšie ?
žu dopriať sladkosti v klasickej podobe. Preto je súčasťou Cukrárske remeslo je čoraz menej atraktívne pre mladých ľudí.
ponuky veľký výber z DIA, Paleo, bezlaktózových i bez- Je problém personálne zabezpečiť výrobu, pretože skoré vstá-
gluténových zákuskov. Na svoje si tu naozaj prídu všetci. vanie a náročná fyzická práca sa dnes veľmi „nenosia“. Byť cuk-
Na objednávku vám urobia aj ručne maľované torty, kto- rárom sa od počítača a s nezáväznou pracovnou dobou robiť
ré pripomínajú skôr umelecké dielo, než len „obyčajnú“ nedá. Je to kreatívna a veľmi vďačná práca, ak ju však robíte od
cukrovinku. Ich príprava je časovo náročná, výsledok však srdca potom je tej roboty veľa a zase máte problém. :(
rozhodne stojí za to.
Manželom Wagnerovým sme položili zopár zvedavých Plánujete rozšíriť sieť svojich predajní ?
otázok. Momentálne neuvažujeme o rozširovaní siete predajní, pretože
potrebujeme zastabilizovať firmu po finančnej stránke a pripra-
Kedy ste sa rozhodli, že budete pokračovať vo svojej ro- viť výrobné kapacity na neustále zvyšovanie produkcie.
dinnej cukrárenskej tradícii ?
Keď mal otec asi 82 rokov, zavolal si nás s bratom Lacom, s kto- Ďakujeme za rozhovor a želáme vám veľa spokojných
rým sme v tom čase mali pekáreň a vyzval nás, aby sme pomaly zákazníkov.
začali preberať jeho podnikanie. S bratom sme sa dohodli, že
on zostane v pekárni a ja s mojou manželkou začneme preberať
cukráreň. Takže asi 3 roky trvalo, kým sme sa zaučili a v roku
254