Page 254 - Bedeker_2020.indd
P. 254

SIET CUKRARNÍ WAGNER







            www.wagner-cukraren.sk
            wagner@wagner-cukraren.sk

        Časy, keď návšteva cukrárne bola obľúbenou súčasťou ví-  2007 sme si založili vlastnú obchodnú spoločnosť v rámci ktorej
        kendového rituálu sú už síce za nami – našťastie to však   sme začali samostatne podnikať. Odvtedy už aj brat s rodinou
        neplatí absolútne. Aj v súčasnej dobe si môžeme dopriať   presedlali na cukrárstvo, takže si vypomáhame.
        trochu sladkého pokušenia a v príjemnom prostredí si vy-   
        chutnať  rafinované  výtvory  zručných majstrov  cukrárov.   V čom sa odlišujú postupy pri príprave vašich výrobkov
        Príkladom hodným spomenutia je aj sieť cukrární  Wag-  od tých z minulosti ?
        ner since 1947, ktorá robí dobré meno tomuto úžasné-  Klasické zákusky ako krémeše, punčové rezy, doboška alebo li-
        mu remeslu. Veď vytvoriť z beztvarej hmoty rôzne lákavo   kérové špice robíme takisto, ako nás to naučil otec. Otec tieto
        vyzerajúce  sladké  pochúťky  si  vyžaduje  veľkú  zručnosť,   zákusky vypracoval do takej podoby, že čokoľvek sme sa pokúsi-
        trpezlivosť a fantáziu. Pokračovatelia rodinnej cukrárskej   li na nich zmeniť, vždy bol výsledok horší. Naučil nás ale zásady
        tradície manželia  Wagnerovi si vybudovali svoje sladké   kreovania nových zákuskov, takže sme odvtedy vyvinuli viacero
        „impérium“  postupne.  Najskôr  v  Dunajskej  Strede,  po-  nových druhov, ktoré sa uchytili a stali sa u našich zákazníkov
        tom vo Veľkom Mederi a nakoniec v Bratislave. Vo svojich   obľúbenými. Samozrejme sa inšpirujeme aj novými zahranič-
        prevádzkach dbajú na dodržiavanie tradičných cukráren-  nými trendami najmä francúzmi a belgičanmi aj keď musím
        ských postupov, používanie čerstvých surovín a dokonalé   spomenúť, že v poslednom čase nás čoraz viac ovplyvňuje ruské
        zladenie chutí, farieb a tvarov. Zákazníci si môžu vybrať   cukrárstvo a ich zdobiace techniky.
        zo širokého sortimentu, či už ide o rôzne zákusky, torty,    
        tortičky, alebo zmrzliny. Mysleli aj na tých , ktorí si nemô-  Čo je podľa vás na cukrárenskom remesle najťažšie ?
        žu dopriať sladkosti v klasickej podobe. Preto je súčasťou   Cukrárske remeslo je čoraz menej atraktívne pre mladých ľudí.
        ponuky veľký výber  z DIA, Paleo, bezlaktózových i bez-  Je problém personálne zabezpečiť výrobu, pretože skoré vstá-
        gluténových  zákuskov. Na svoje si tu naozaj prídu všetci.   vanie a náročná fyzická práca sa dnes veľmi „nenosia“. Byť cuk-
        Na objednávku vám urobia aj ručne maľované torty, kto-  rárom sa od počítača a s nezáväznou pracovnou dobou robiť
        ré  pripomínajú  skôr  umelecké dielo, než  len „obyčajnú“   nedá. Je to kreatívna a veľmi vďačná práca, ak ju však robíte od
        cukrovinku. Ich príprava je časovo náročná, výsledok však   srdca potom je tej roboty veľa a zase máte problém. :(
        rozhodne stojí za to.                                  
        Manželom  Wagnerovým sme položili  zopár  zvedavých   Plánujete rozšíriť sieť svojich predajní ?
        otázok.                                               Momentálne neuvažujeme o rozširovaní siete predajní, pretože
                                                              potrebujeme zastabilizovať firmu po finančnej stránke a pripra-
        Kedy ste sa rozhodli, že budete pokračovať vo svojej ro-  viť výrobné kapacity na neustále zvyšovanie produkcie.
        dinnej cukrárenskej tradícii ?                         
        Keď mal otec asi 82 rokov, zavolal si nás s bratom Lacom, s kto-  Ďakujeme za rozhovor a želáme vám veľa spokojných
        rým sme v tom čase mali pekáreň a vyzval nás, aby sme pomaly   zákazníkov.
        začali preberať jeho podnikanie. S bratom sme sa dohodli, že
        on zostane v pekárni a ja s mojou manželkou začneme preberať
        cukráreň. Takže asi 3 roky trvalo, kým sme sa zaučili a v roku































       254
   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259